Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18. септембар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
X „Музичка башта“ и „Дани европске баштине“ 2023.
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA, Пољска
Ранчићева кућа / 22. септембар у 19.30h / улаз слободан
 


Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30 часова на летњој сцени бајколике Ранчићеве куће, у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу, током  манифестације „Дани европске баштине – Живо наслеђе“, и у сарадњи са фестивалом  Todo Mundo / Удружење Ring Ring.

Јединствени стил групе музичара „Јануш Прушиновски Kомпањија“ огледа се у проналажењу нових начина интерпретације музике из централне Пољске, приближавајући мелодије мазурке људима овог доба – певане, свиране и импровизоване уживо.

Група је наступала у Европи, Азији, Канади, САД, док је ово њихово премијерно гостовање у Србији!

JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA је истакнута група музичара који настављају традицију народне музике и игара средишње Пољске, дајући јој лични печат у процесу развијања извођачке технике и стила.

Истовремено, „Јануш Прушиновски Kомпањија“ ансамбл је својеврсни авангардни бенд сопственог, карактеристичног звука и језика импровизације, комбинујући музику и плес, архаично и модерно, сеоске мелодије и назнаке Шопеновог рубата, љубав према импровизацији блиској џезу и изражајност рок музике.

Мазурка (пољ. mazurek) је пољска народна игра живог темпа у 3/4 такту. Као игра парова мазурка је из народа ушла и у плесне дворане и у 19. веку постала популарна у многим европским земљама. У уметничку музику улази у 18. веку и постаје широм света позната по клавирским мазуркама Фредерика Шопена. Отуд је и химна Пољске - мазурка.

Јубиларни музички програм 10. „Музичка башта“ установе током 2023. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.

Ранчићева кућа у Гроцкој у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, споменик је културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом с почетка 19. века и бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

* Наступ ансамбла JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA реализује се подршком Sounds of Europe Европске Уније, Adam Mickiewicz Institute, Министарства културе и Града Београда – Секретaријата за културу.

 

Повезани садржај