Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18. септембар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
X „Музичка башта“ и „Дани европске баштине“ 2023.
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA, Пољска
Ранчићева кућа / 22. септембар у 19.30h / улаз слободан
 


Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30 часова на летњој сцени бајколике Ранчићеве куће, у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу, током  манифестације „Дани европске баштине – Живо наслеђе“, и у сарадњи са фестивалом  Todo Mundo / Удружење Ring Ring.

Јединствени стил групе музичара „Јануш Прушиновски Kомпањија“ огледа се у проналажењу нових начина интерпретације музике из централне Пољске, приближавајући мелодије мазурке људима овог доба – певане, свиране и импровизоване уживо.

Група је наступала у Европи, Азији, Канади, САД, док је ово њихово премијерно гостовање у Србији!

JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA је истакнута група музичара који настављају традицију народне музике и игара средишње Пољске, дајући јој лични печат у процесу развијања извођачке технике и стила.

Истовремено, „Јануш Прушиновски Kомпањија“ ансамбл је својеврсни авангардни бенд сопственог, карактеристичног звука и језика импровизације, комбинујући музику и плес, архаично и модерно, сеоске мелодије и назнаке Шопеновог рубата, љубав према импровизацији блиској џезу и изражајност рок музике.

Мазурка (пољ. mazurek) је пољска народна игра живог темпа у 3/4 такту. Као игра парова мазурка је из народа ушла и у плесне дворане и у 19. веку постала популарна у многим европским земљама. У уметничку музику улази у 18. веку и постаје широм света позната по клавирским мазуркама Фредерика Шопена. Отуд је и химна Пољске - мазурка.

Јубиларни музички програм 10. „Музичка башта“ установе током 2023. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.

Ранчићева кућа у Гроцкој у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, споменик је културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом с почетка 19. века и бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

* Наступ ансамбла JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA реализује се подршком Sounds of Europe Европске Уније, Adam Mickiewicz Institute, Министарства културе и Града Београда – Секретaријата за културу.

 

Повезани садржај

16септембар2023
ПРОГРАМ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ за 2023. годину са темом „Живо наслеђе“

ПРОГРАМ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ за 2023. годину са темом „Живо наслеђе“

16 септембар 2023

ГО Гроцка и Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „Живо наслеђе“ укључују разноврсним програмима.