Атрактивни „Alice in WonderBand“ у Музичкој башти Ранчићеве куће

27. јун 2021.

 

Летњи музички програм МУЗИЧКА БАШТА Центра за културу Гроцка на отвореној сцени Ранчићеве куће у Гроцкој, угостила је у суботу 26. јуна у 20 часова новосадски састав Alice in WonderBand.
Публику и госте је поздравила Зорица Атић, директорка установе, а потом је у ванвременском амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе с почетка 19. века, бенд извео атрактиван музички плесни перформанс који је сценски испратио фолклорне мотиве и мелодије у региону. Пред расположеном публиком, приказали су несвакидашње умеће и интерактиван наступ који је до краја вечери присутне оставио без даха.
 
Alice in WonderBand чини двојац Маркo Дињашки и Ана Врбашки, који су свој уметнички израз у потпуности усмерили на певање и запањујућу перкусију тела -изражавајући се телом и гласом. Изводе музику Балкана уз нови ритам, а техника којом се изражавају и свирају су телесне перкусије на резонантним подијумима, при чему сценско-музички израз и наступ укључује покрет, физички театар, глуму, пантомиму …
 
„Створити цео оркестар само телима двоје људи, то је изазов”, наглашава Ана Врбашки, чланица двојца Alice in WonderBand.
 
Alice in WonderBand је основан као вокално-инструментални састав 1998. године, као својеврсна уметничка лабораторија, која упија различите утицаје. Отуд је уметнички израз богат и разнолик, те су наступали на конкцепцијски и жанровски разноврсним догађајима у земљи и иностранству., као што су „Nišville Theater festival”, „Ethno festival”, „Barski ljetopis”, „Milano clown festival”, „Bitef Polifonija“, „Karlovačka berba grožđa...
 
Од 2013. године се изражавају најједноставнијим средствима - гласом и телесним перкусијама оствареним шакама и резонантним подијумом, те су „телесне перкусије” постала и одговарајућа одредница за актуелно стваралаштво.
 
„Музичка башта“ Центра за културу Гроцка током 2021. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност - као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.
 
*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.
Музички уредник је Бојан Ђорђевић, познато име музичке сцене Републике Србије.
 
Снимци:
 
- Учи ме мајко, карај ме: https://youtu.be/JqQ941i6cjs

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска