„Гергина“ у „Музичкој башти“ за Дане европске баштине

28. септембар 2019.

 

Наступ етно-групе „Гергина“ на летњој сцени Ранчићеве куће уприличен је у оквиру манифестације „Дани европске баштине“, и уједно је последњи у низу овогодишњих концерата „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка. Гергина је формирана у оквиру истоименог Удружења за очување културе и традиције Влаха, са циљем неговања влашке изворне песме, и бележи бројне и запажене наступе на домаћим и иностраним фестивалима традиционалне музике.

Одевени у праву, аутентичну влашку ношњу, чланови групе су јесење вече под звездама у амбијенту старог варошког дома Гроцке употпунили мелодијама, колима и баладама неготинског краја, а низали су се и познати хитови попут „Миндра – мја“ (Драга моја), Ма фукут мума фрумуаса (Родила ме мајка лепу), „Гергина, гергина“... Састав „Гергина“ чине женски етно-вокали и пратећи инструментални оркестар (хармоника, виолина, фрула и гоч). Публици се представила и најмлађа чланица Калина, предшколац, уз своју баку.

„Музичка башта“ у Ранчићевој кући, амбијенту заштићеног културног добра грочанске вароши током 2019. године представила је гостујуће саставе из ширег региона, као и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу.
Музички програм Центра за културу Гроцка подржали су Министарство културе, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду.

 

Повезани садржај

22јул2021
Програм „53. Грочанских свечаности“

Програм „53. Грочанских свечаности“

22 јул 2021

„Грочанске свечаности“ су манифестација која на изузетан начин представља културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале општине Гроцка.