Наступ Бојане и Небојше Брдарић у Ранчићевој кући и изложба фотографија ,,Пролазно у сећању“ Горана Бендеље

07. август 2018.

 

 

Поштовани/е,

Позивамо Вас да у петак, 10. августа у 20h присуствујете отварању самосталне изложбе фотографија ,,Пролазно у сећању“ Горана Бендеље у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка (Ул. Мајевичка бр. 9 у Гроцкој).

У наставку вечери, у летњој ,,Музичкој башти“ установе наступају Бојана и Небојша Брдарић – млади вокални састав који интерпретира традиционалну музику Балкана. Овом приликом, Брдарићи ће се представити уз инструменталну подршку Љубе Нинковића (гитара) и Бојана Петковића (хармоника).

*Фотографије Горана Бендеље из циклуса ,,Пролазно у сећању“ снимљене су у селима Копаоника. Поједина међу њима су – једна кућа. Изложба приказује стари, традиционални начин живота, у коме се користе материјали из окружења, санке за транспорт зими, где се примењују традиционални процеси у припремању хране… На жалост, видимо свет који полако нестаје, много кућа које су пусте и урушене, природу која полако осваја необрађене оранице и непокошене ливаде.

*Бојана и Небојша Брдарић од детињства негују традиционалну музику Балкана. Године 2001. отпочињу са заједничким наступима на манифестацијама, концертима и фестивалима. Поред самосталних наступа као дует, наступали су и као чланови састава ,,Ступови’’, ,,Зановет’’ и ,,Златопис’’, као и са бројним признатим музичарима.
Од 2016. године долазе на идеју да окупе вокални састав који ће обрађивати традиционалне мелодије и хармонизовати их у уметничком духу, у циљу популаризације традиционалне музике, као и очувања певачког наслеђа. Исте године почињу снимање првог албума под називом ,,Наслеђе’’. Албум је објављен у марту 2018. године, а на њему се налазе песме забележене у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, као и Македонији, и то у оригиналним аранжманима.

Улаз је слободан.
Добро дошли!

У медијима:

Arte.rs

Mediasfera.rs

AdriaDaily.com

 

Повезани садржај