Концерт ЖИВА БАШТИНА у јубиларној 10. „Музичкој башти“

15. септембар 2023.

 

Концерт српске традиционалне музике „Жива баштина“ одржан jе у петак, 15. септембра 2023. од 12 часова на летњој сцени ванвременске Ранчићеве куће у оквиру манифестације „Дани европске баштине – Живо наслеђе“ и јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка.
 
Концертом „Жива баштина“ водећи традиционални уметници у Србији (Светлана Спајић, Бошко Вујачић и Милош Николић) су ученицима четвртих разреда ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, као и заинтересованим појединцима, приредили интересантно музичко дружење и едукативни јавни час.
Шта за српску традицију значе гусле и епска песма, присутнима је приближио Бошко Вујачић (гуслар), док је Светлана Спајић (извођач традиционалне српске песме) сваку изведену песму допунила и причом о њеном пореклу, изразу... Милош Николић (кавалиста) је објаснио разлику између свираљке и кавала, демонстрирао звук и одсвирао неколико песама. Уметници су настојали да представе део музичке ризнице српске традиционалне музике у форми пријемчивог музичког путовања прилагођеног младој публици. После сваког извођења, аутори су добијали гласан аплауз, а након завршеног музичко-едукативног програма, једна ученица се са оцем поново вратила у Ранчићеву кућу, како би се захвалила Светлани Спајић на концерту, и рекла да јој је било много лепо!
 *Јубиларна „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.
 
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај