РАНЧИЋЕВА КУЋА: Наступ састава ИСКОН у „Музичкој башти“

05. јул 2021.

 

Летњи музички програм  МУЗИЧКА БАШТА Центра за културу Гроцка на отвореној сцени Ранчићеве куће у Гроцкој представља гостујуће саставе из земље и региона. У петак 9. јула у 20.30 часова наступа састав ИСКОНкоји изводи изворну музику и богате музичке стилове Балкана, у оригиналним аранжманима, у ванвременском амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе с почетка XIX века.

„Искон“ је настао 2001. године, када се група студената и ентузијаста окупила са жељом да изворну музику сачува од заборава, али и да је кроз нове и оригиналне аранжмане приближи данашњој публици. Окосница наступа су, уз богатство мелодија Балкана, упечатљиви женски вокали и свирање на традиционалним инструментима.

За двадесет година постојања група је наступала на бројним фестивалима у Мађарској, Русији, Грчкој, Француској, Турској, Швајцарској, БиХ, кao и на фестивалима и манифестацијама широм Србије. Након дуже дискографске паузе, група „Искон“ је у септембру 2020. године
објавила свој трећи студијски албум, под називом „Прстен младожењски“, у сарадњи са издавачком кућом Multimedia Music Serbia из Београда.  


Групу „Искон“ данас чини осам чланова:


- Миланка Настасовић – вокал
- Оља Њаради – вокал
- Дејан Анђеловић – фрула, тарабука
- Небојша Брдарић – фрула, кавал, јерменски дудук
- Филип Јовић Вујаковић – кларинет, гајде, кавал
- Балша Пешикан – македонска тамбура, саз, виолина
- Никола Бирач – чалгија, тамбурашко чело
- Огњен Шућур – тапан

„Музичка башта“ Центра за културу Гроцка током 2021. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност - као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.

*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

Снимци:

 - Маријо ћеро мори: https://www.youtube.com/watch?v=AWaYhoWqYlk

 

Улаз је слободан, уз поштовање здравствених препорука и мера заштите.

Добро дошли!

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска