Ликовна радионица у Врчинy - Орнаменти српских фресака

03. новембар 2020.

 

Ликовна радионица „Ликовно путовање “ Центра за културу Гроцка која се одржава за ђаке у издвојеном одељењу ОШ „Свети Сава“, Доња Мала у Врчину, наставља свој едукативни рад на развоју дечије креативности. Нова тема била је посвећена орнаментима средњевековних српских фресака - са мотивом манастира Високи Дечани.

Шта представља орнамент у ликовној уметности, која је његова улога и смисао? Ликовни педагог Мика Ловре је упознавање са орнаментом као системом знакова, симбола, сликовног писма, комплексног елемента украшавања настојала да појасни и дочара на конкретним примерима. Српска средњевековна уметност је богата орнаментима, а црква манастира Високи Дечани која је послужила као модел илустрације, обилује изузетним орнаментима, како у форми тако и у боји, док сам манастир Високи Дечани (задужбина Стефана Дечанског и цара Душана) спада међу најлепше грађевине средњевековне Србије. Инспирисани причом о Дечанима и нашој средњовековној уметности, уз духовну музику Дивне Љубојевић, полазници ликовне радионице су у техници уљани пастел израдили цртеже интензивног колорита и снажног цртежа.

Радионицу у Врчину похађају деца узраста од 6 до 11 година. Ликовни педагог Центра за културу Гроцка који руководи радом Ликовне радионице у Врчину је сликарка Мика Ловре.

 

Галерију фотографија можете погледати на ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

03март2021
У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

03 март 2021

Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, у осмомартовској епизоди посвећен је једној од најодважнијих жена наше историје, првој у много чему.

01март2021
Ранчићевa кућa у Београдском наслеђу

Ранчићевa кућa у Београдском наслеђу

01 март 2021

Ранчићева кућа налази се у Мајевичкој улици, у непосредној близини Грочанске чаршије, на узвишици, на пространој парцели, некада с погледом на реку...