Археолошка радионица „Келти на тлу Гроцке“ у Ранчићевој кући

23. новембар 2021.

 

Занимљива и едукативна Археолошка радионица „Келти на тлу Гроцке“ установе Центар за културу Гроцка, реализована је током октобра и новембра месеца у сарадњи са кустосима Музеја града Београда, и ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој. Радионица је завршена радним сусретом у Ранчићевој кући у понедељак 22. новембра, а наредних дана уследиће круна досадашњег труда – изложба у Ранчићевој кући..

 У раду са „правим“ археолозима, кустосима Драганом Стојић и др Милошем Спасићем из Музеја града Београда, који су за ову прилику долазили са археолошких ископавања на локалитету Стублине, ђаци петог разреда у одабиру Љиљане Милосављевић, наставнице историје, протеклих месеци упознали су се са основним појмовима археологије и - Келтима.

Последњи радионичарски сусрет одвијао се у у Центру за културу Гроцка, а био је посвећен изради материјала, цртању и дочаравању стечених знања. Ђаци су израдили своју интерпертацију посвећену Келтима, и у виду изложбене презентације поставили је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Наредних дана, изложба ће бити доступна за основце и заинтересоване посетиоце, а ђаци ће у улози кустоса својим другарима из школе приказати ко су били Келти.

Келте прате бројне легенде, јер су били неустрашиви ратници, највише их је било у Галији, данашњој Француској. Препознајемо их у чувеним стрип јунацима Астериксу и Обеликсу, а прати их и глас да су били боеми.

Није их мањкало ни на територији данашње Србије и Гроцке, па су се ђаци током радионице упознавали са занимљивим археолошким налазима из окружења.

 

* Археолошка радионица „Келти на тлу Србије“ реализује се подршком Секретаријата за културу града Београда, и општине Гроцка.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај