Ликовна радионица „Ликовно путовање наслеђем“ у Гроцкој

15. октобар 2020.

 

Нови циклус креативних радионица Центра за културу Гроцка намењених најмлађима отпочео је са радом током септембра месеца за ђаке ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој и у издвојеном одељењу ОШ „Свети Сава“, Доња Мала у Врчину, а програм ликовних радионица „Ликовно путовање наслеђем“ током септембра и октобра месеца реализује се у склопу манифестације „Дани европске баштине" 2020. у Србији са темом - наслеђе и образовање.

Радионицу у Гроцкој похађају деца узраста од 6 до 11 година, а теме и технике које се обрађују су разноврсне: кроз цртеже, мапирале су се знаменитости које се налазе у Гроцкој и на њеној територији - Касноримска гробницу у Брестовику, археолошко налазиште у Винчи, манастир Рајиновац, црква Св. Тројице, Ранчићева кућа... Полазници су се упознали и са маил артом,  као и мозаиком, сликарском техником која датира и изводи се од давнина, а инспирација је била винчанска култура. Већина деце се први пут сусрела са техником мозаика - сложили су се да техника није нимало лака, али им се допала.  Радионица се бавила и орнаментом и исконском потребом човека за украшавањем, па је цртеж био инспирисан и народним шарама. Деца су осмислила своје шаре. Са првим кишним данима, акценат је стављен на вајање у глини, а инспирација су биле птице. Птица као симбол слободе, али и привржености... Подсетили смо се и приче са Археолошког налазишта „Бело брдо“ у Винчи да птице током трајања винчанске културе нису убијане, већ су препознате као савезници у заштити усева од инсеката.

Ликовни педагог Центра за културу Гроцка који руководи радом Ликовне радионице у Гроцкој је сликарка Марион Дедић.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

13јануар2021
Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

13 јануар 2021

Центар за културу Гроцка и Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, привлачни су деци на многе начине. Велика башта је својом белином била позив на снежне радости.