Ликовна радионица илустрације „Закорачи у нашу причу“

24. април 2021.

 

Групна изложба илустрација „Закорачи у нашу причу“ окупља у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, двадесет и пет илустратора за децу, и откако је отворена мами најмлађе посетиоце из оближње основне школе „Илија Гарашанин“ и ПУ „Лане“.
 
Због великог интересовања, уприличена је ликовна радионица са примењеном уметницом Јеленом Виторовић, учесницом изложбе и учитељицом Љиљаном Петковић, у оквиру које су се ђаци четвртог разреда из Гроцке окушали у улози илустратора...
 
Након разгледања изложбе са Зорицом Атић, директором и кустосом установе, у пролећној башти Ранчићеве куће деца су врло брзо усвојила објашњења да илустрација „препричава“ књигу у слици, да је за ваљану илустрацију потребно „укрстити“ машту, форму и боју, као и неке ликовне „цаке“, попут тога у чему је визуелна разлика између добрих и лоших јунака, и како их представити.
 
Теме су извлачили „из шешира“ на папирићима, и потом ликовно илустровали причу која садржи задате елементе попут: има три главе – седи на печурки – стоји наглавачке. Након почетне несигурности, задатак их је потпуно заокупио, а на папиру су се низала креативна решења...
 
Избор илустрација у Ранчићевој кући приказује како настаје наратив ове врсте слике, и потврђује да је илустратор за децу уметник са високом одговорношћу. Изложени радови окружују и уводе посматрача у посебан свет, баш као што то чине са читаоцем када отвори књигу, дочаравајући радост детињства.
 
Поставка „Закорачи у нашу причу“ може се погледати до 5. маја.
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.