Ликовно путовање за основце у Врчину

09. децембар 2019.

 

Радионица „Ликовно путовање“ за основце у Врчину

Ликовна радионица „Ликовно путовање“ Центра за културу Гроцка која је реализована у периоду октобар-децембар за основце у Врчину завршила је с радом за ову годину. У протекла два месеца много се цртало, а много се и научило.

Полазници су тематски „путовали“ нашом лепом Србијом: обишли су Пирот и упознали се са израдом Пиротског ћилима, учили су о симболици шара и орнамената на ћилиму. Пут их је касније повео до Кикинде, светског центра сова ушара, где се новембар месец обележава као месец сова, посебно сова ушара, које су у Кикинди нашле свој зимски дом.

Током рада деца су се упознала са важним личностима светске сликарске баштине: „Сунцокрети“ Винсента ван Гога, били су прилика да упознају рад једног од највећих сликара модерног сликарства.
На ред је дошао и лик и дело Спасеније Пате Марковић, ауторке „Великог српског кувара“. Пата се током своје плодоносне каријере није бавила само сакупљањем рецепата него и разноликом едукацијом својих читалаца.
Црвено море је била инспирација за рибице и остали морски свет које оно скрива, сликане су темперама на картону. Луде маске, инспирисане маскама америчког уметника Кимија Кантрела поприлично са мотивисале полазнике да се креативно поиграју.

И као последњи задатак овог циклуса радионице, вратили смо децу кући тј. сликали су и цртали „Мој Врчин“. Врчин, посматран очима деце изгледа као веома срећна варош - овде су облаци и дрвеће у форми лизалице, чоколада и бомбоне као киша падају са неба... радости, среће и маште овде не мањка.

Сликало се и цртало: воденим бојама, темперама, дрвеним бојицама, уљаним пастелама, графитним оловкама...

Радионица у Врчину је била намењена за ученике тзв. мале школе ОШ „Свети Сава“, издвојеног одељења „Доња мала“, са једним двочасом недељно. Радионицу је водила Мика Ловре, академска сликарка.

*Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у јесењем циклусу подучава полазнике да истражују и изражавају се на ликовно креативан начин применом различитих уметничких техника, а такође их упознаје и са основама ликовног језика. Циљ радионице је да негује и подстиче дечју машту и стваралаштво, развија осећај за лепо, као и осећај за тимски рад и пријатељство.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ


ЕВАЛУАЦИЈА: Радионица у Врчину је неочекивано добила и процену на основу интерне евалуације, спроведене методом анонимне анкетe/упитника, у чему је несебично помогла Драгана Радивојевић, дипл. демограф, којој се овом приликом захваљујемо на труду.
Основни индикатор је била процена задовољства радионицом самих учесника:
... У овом истраживању je учествовало 27 полазника, а сви су Ликовну радионицу оценили као веома интересантну. Примера ради, на питање о томе да ли су током одржавања радионице научили нешто ново и нешто њима важно, добили смо позитивне, али и интересантне одговоре, а издвојићемо: „Научио/ла сам како да лепо цртам; како да побољшам већ нацртано; научила/о сам се стрпљивости; научила/о сам да је Ликовна радионица битна.“ Већина испитаника сматра да овој радионици нису потребне било какве промене, осим што би желели да се обрађују теме у вези са страним државама... Такође, на основу отвореног питања о томе шта би желели да раде током радионице, а нису, добили смо одговоре где кажу да би желели да се пажња посвети аутопортрету, портрету пријатеља, желе да стварају своја дела користећи глину, али и картон. Када је реч о томе да ли су ради да похађају Ликовну радионицу уколико би се она наставила, 22 ученика је одговорило потврдно. Последња питања евалуације су дала деци прилику да оценама од 1 до 5 оцене како Ликовну радионицу, тако и предавача - закључна оцена је (раскошних) 5,00.

 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.