Ликовно путовање за основце у Врчину

09. децембар 2019.

 

Радионица „Ликовно путовање“ за основце у Врчину

Ликовна радионица „Ликовно путовање“ Центра за културу Гроцка која је реализована у периоду октобар-децембар за основце у Врчину завршила је с радом за ову годину. У протекла два месеца много се цртало, а много се и научило.

Полазници су тематски „путовали“ нашом лепом Србијом: обишли су Пирот и упознали се са израдом Пиротског ћилима, учили су о симболици шара и орнамената на ћилиму. Пут их је касније повео до Кикинде, светског центра сова ушара, где се новембар месец обележава као месец сова, посебно сова ушара, које су у Кикинди нашле свој зимски дом.

Током рада деца су се упознала са важним личностима светске сликарске баштине: „Сунцокрети“ Винсента ван Гога, били су прилика да упознају рад једног од највећих сликара модерног сликарства.
На ред је дошао и лик и дело Спасеније Пате Марковић, ауторке „Великог српског кувара“. Пата се током своје плодоносне каријере није бавила само сакупљањем рецепата него и разноликом едукацијом својих читалаца.
Црвено море је била инспирација за рибице и остали морски свет које оно скрива, сликане су темперама на картону. Луде маске, инспирисане маскама америчког уметника Кимија Кантрела поприлично са мотивисале полазнике да се креативно поиграју.

И као последњи задатак овог циклуса радионице, вратили смо децу кући тј. сликали су и цртали „Мој Врчин“. Врчин, посматран очима деце изгледа као веома срећна варош - овде су облаци и дрвеће у форми лизалице, чоколада и бомбоне као киша падају са неба... радости, среће и маште овде не мањка.

Сликало се и цртало: воденим бојама, темперама, дрвеним бојицама, уљаним пастелама, графитним оловкама...

Радионица у Врчину је била намењена за ученике тзв. мале школе ОШ „Свети Сава“, издвојеног одељења „Доња мала“, са једним двочасом недељно. Радионицу је водила Мика Ловре, академска сликарка.

*Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у јесењем циклусу подучава полазнике да истражују и изражавају се на ликовно креативан начин применом различитих уметничких техника, а такође их упознаје и са основама ликовног језика. Циљ радионице је да негује и подстиче дечју машту и стваралаштво, развија осећај за лепо, као и осећај за тимски рад и пријатељство.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ


ЕВАЛУАЦИЈА: Радионица у Врчину је неочекивано добила и процену на основу интерне евалуације, спроведене методом анонимне анкетe/упитника, у чему је несебично помогла Драгана Радивојевић, дипл. демограф, којој се овом приликом захваљујемо на труду.
Основни индикатор је била процена задовољства радионицом самих учесника:
... У овом истраживању je учествовало 27 полазника, а сви су Ликовну радионицу оценили као веома интересантну. Примера ради, на питање о томе да ли су током одржавања радионице научили нешто ново и нешто њима важно, добили смо позитивне, али и интересантне одговоре, а издвојићемо: „Научио/ла сам како да лепо цртам; како да побољшам већ нацртано; научила/о сам се стрпљивости; научила/о сам да је Ликовна радионица битна.“ Већина испитаника сматра да овој радионици нису потребне било какве промене, осим што би желели да се обрађују теме у вези са страним државама... Такође, на основу отвореног питања о томе шта би желели да раде током радионице, а нису, добили смо одговоре где кажу да би желели да се пажња посвети аутопортрету, портрету пријатеља, желе да стварају своја дела користећи глину, али и картон. Када је реч о томе да ли су ради да похађају Ликовну радионицу уколико би се она наставила, 22 ученика је одговорило потврдно. Последња питања евалуације су дала деци прилику да оценама од 1 до 5 оцене како Ликовну радионицу, тако и предавача - закључна оцена је (раскошних) 5,00.

 

Повезани садржај

30септембар2020
ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

30 септембар 2020

Центар За Културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да 30. септембра у 18ч ОНЛИНЕ И УЖИВО присуствујете

29септембар2020
Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

29 септембар 2020

У оквиру централног догађаја манифестације Дани европске баштине, помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић отворила је гостујућу изложбу.