Мала интернет ликовна радионица за децу у епизоди: Чаролија ускршње радости

16. април 2020.

 

 

Добар дан децо, добро дошли на Ликовну интернет радионицу Центра за културу Гроцка! Стигао је нови задатак. Створите и поделите са нама чаролију ускршње радости - цртајте, сликајте или вајајте!

Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придружи. У ситуацији када остајете у својим кућама, Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“. Мала радионица се може пратити посетом Фејсбук странице https://www.facebook.com/kulturagrocka/ и сајта https://www.kulturagrocka.rs/. Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељу тему заједно су приредиле сликарке Мика Ловре и Марион Дедић, ликовни педагози Ликовних радионица у оквиру установе Центар за културу Гроцка.

Четврта тема Мале радионице: Ускрс, празник дечје радости!

Ускрс је један од најрадоснијих празника у години, породица се окупља и дружи, фарбају се јаја, а то је једна од омиљених дечјих активности. Велики петак је дан када осликавамо ускршња јаја.

Украшавање јајета, мотиви и начин израде у многоме се разликују од културе до културе, можемо рећи да и свака породица има свој ритуал, како и чиме фарба јаја.

Јаје је симбол Ускрса и живота. Боја ускршњег јајета је црвена, као сећање на невино проливену Христову крв. У Србији је обичај да се прво, црвеном бојом офарбано јаје чува до следећег Ускрса, то јаје се зове „чуваркућа“ - оно чува и штити породицу. Данас се ускршња јаја боје разним бојама, не само црвеном, али је симболика иста.

Определите се за неку од предложених тема:

1. Ускрс у вашој породици

Задатак: Нацртајте или насликајте како се прославља Ускрс у вашој породици, код ваше куће. Сликом или цртежом забележите ускршњи празнични тренутак и поделите свој доживљај са нама. Осмотрите простор дома у којем живите: намештај, прозоре, слике на зидовима, славску икону, сат, цвеће у саксијама, фотеље, под, тепихе и напослетку, празнични сто у чијем постављању сте можда баш ви учествовали. Ситуација у којој се налазимо налаже дистанцу, нажалост. Да ли вам неко недостаје? Ако вам недостају другари, баке, деке, брат, сестра, омиљени ујка, стриц, тетка или теча рачунајте с тим да је у уметности све могуће! Позовите машту у помоћ, она је увек добродошла! Са њом у госте нека дођу пријатељи и ближњи. За ускршњом трпезом, на вашим радовима, окупите све вама драге и значајне особе колико год да их има. Инспирација: потражите старе породичне фотографије. Оживите заједничка сећања и успомене ваше и ваших родитеља, и стварајте нове, будуће. Чије ускршње јаје је било победничко прошле године? А, чије је ове? Будите маштовити животописац цртежом и сликом. Размислите, осмислите, забележите... ,,Христос Воскресе, радост донесе”...

2. Ускршње јаје

Задатак: Вајајте, нацртајте или насликајте најлепше и најмаштовитије ускршње јаје!

Инспирацију за цртеж или слику ускршњег јајета потражите у: музеју ускршњих јаја ,,Писанка” у Украјини http://hutsul.museum/pysanka/collection/501/1237/, дечјим радовима насталим на ликовној радионици, или у омиљеном лицидарском срцу.

3. Лицидарско јаје

Лицидарско срце као инспирација за израду ускршњег јајета - лицидарско, лицидерско, лицитарско срце, све су ово називи за један од омиљених сувенира у Србији. Лицидарису колачи, првобитно израђивани од меда и брашна, данас се они праве као украси и углавном нису јестиви. Лицидарско срце је најпознатије, богато је украшено орнаментима, а има и огледалце.

Лицидарско срце су младићи поклањали својој симпатији, након што се она огледала у њему, момак би питао кога види у срцу, она би одговорила да види себе, што је био знак да је она у његовом срцу и да му се допада. То је тајна огледала на лицидарском срцу.

Упутство за израду лицидарског јајета:

Јаје правимо у форми рељефа, од домаћег пластелина (сланог теста).

1) Израда сланог теста:

4 чаше ( чаша од 2дл) брашна

1 чаша кухињске соли

3 супене кашике јестивог уља

1,5 чаша вруће воде

Све састојке помешати, добро израдити, добијено глатко и компактно тесто оставити, умотано у најлонску кесу, да одстоји сат времена, након тога је спремно за употребу.

2) Обликовање јајета:

Тесто развући (пожељно на папиру за печење), од теста оклагијом и рукама формирати облик јајета, нека јаје буде већих димензија нпр. око 20цм, дужа страна. На већем јајету имаћемо могућност да ставимо више украса и да они буду маркантнији. Трудити се да површина буде уједначена, дебљине око 0,5-1цм.

3) Украшавање јајета

Јаје украшавамо украсима од теста, нпр. срце, звезда, сунце, птице, месец, цветићи, разни орнаменти. Сваки украс треба благо притиснути да се сједини са јајетом, како у процесу сушења не би отпадали. Како је Ускрс празник љубави и живота, тако и наши украси треба то да одражавају.

4) Процес сушења

Направљено и украшено јаје, пре осликавања треба осушити. Слано тесто може да се суши на два начина: на ваздуху и у рерни. На ваздуху се суши дууууго, недељама. Ми бирамо други метод, рерну! Јаје на папиру (папир за печење), ставимо у хладну рерну и укључимо шпорет на 50 степени. Јаје у рерни треба да се суши око 2,5-3сата, након тога искључити шпорет и оставити да се јаје у рерни охлади. Овако сушено јаје још увек није суво, али је могуће на њему сликати.

5) Осликавање јајета

По јајету сликамо темперама. Пожељно је да колорит буде ведар, нека све пршти од боја, радости и среће. Кад завршимо са сликањем, јаје оставимо да се осуши и стврдне.

А сада, на посао!

Рок за завршетак радова: четвртак, 23. април 2020. год.

Фотографије радова можете послати на е-мејл centargrocka@gmail.com са назнаком „Мала ликовна радионица“, и уписати име аутора, односно детета (назначити године, школу/предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у инбокс ФБ стране Центра за културу Гроцка

(https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

До следећег петка....

Срећан рад децо!

Здраво живо!

ФОТО албум са примерима може се погледати на ФБ страни Центра за културу Гроцка

 

Повезани садржај