Мала ликовна интернет радионица у епизоди: Весели времеплов маште и снова

29. мај 2020.

 

 

Добар дан децо,

Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“. Овог петка ликовни задатак нас води у свет маште и снова инспирисан уметношћу Марка Шагала. Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придружи.

Мала радионица се може пратити посетом сајта установе https://www.kulturagrocka.rs/  и Фејсбук странице https://www.facebook.com/kulturagrocka/. Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељну тему осмислила је сликарка Марион Дедић, ликовни педагог Ликовне радионице у Гроцкој у оквиру установе Центар за културу Гроцка.

Десета по реду тема Мале ликовне интернет радионице је: Весели времеплов маште и снова

Инспирација: Пронађите инспирацију у својој машти и сновима, далекој прошлости, бајкама, садашњости, предстојећем лету, будућности и сликама уметника Марка Шагала. На његовим сликама све је у покрету, заносу, игри и ништа не подлеже устаљеним правилима - људске фигуре лебде, понекад имају и два лица, животиње свирају музичке инструменте или држе кишобран, свуда заједно у слози су са људима по улицама, у кућама, на прославама, циркуским шатрама.

Марк Шагал познат је као сликар маште, снова и љубави. Стварао је слике на којима се преплићу стварни и свет маште, где све с лакоћом узлеће, исијава радошћу и пркоси природним законима. Шагалова неисцрпна инспирација био је свет детињства. Своје снове и сећања на детињство маштовито је преводио у слике, а мотиве бајколиких сцена проналазио је у – белоруским причама, бајкама и легендама, народним обичајима, животу руских сељака, крајолицима и пејзажима завичаја, музици... 

Умео је да пева и свира виолину, отуда ликови музичара и музички инструменти заузимају важно место на његовим радовима. Ипак, још у раној младости се определио да постане сликар.

Марк Шагал је био свестран и плодан уметник. Бавио се сликањем, цртањем, графиком, израђивао је скулптуре, таписерије, витраже, мозаике. Осликао је мурал париске и Метрополитен опере у Њјујорку, витраже у згради Уједињених Нација и катедрали у Ремсу, илустровао је књиге, радио сценографију  и костиме за балет и оперу. Написао је књигу о свом животу, и називао ,,Мој живот”.

Многи уметнички правци и покрети (фовизам, кубизам, футуризам...) су се смењивли током његовог живота. Шагал је у њима учествовао тако што је извлачио поуке и сликарска искуства, али је остао доследан себи и свом стилу. Важио је за изузетног колористу, уметника који ,,разуме боју”. А, сам је рекао: ,,Боја мора бити продорна као да се хода по дебелом тепиху.” 

Задатак: У овом задатку све је могуће и ништа није погрешно!

Слободно окрените свет наглавачке и полетите у свет маште. Замислите да можете да путујете кроз време у прошлост, садашњост, будућност и одете где год пожелите. Путујте у мислима или измаштајте превозно средство, баш вашу времепловну направу. А, онда седите на облаку, укротите дивље животиње и дружите с домаћим, прескочите дугу, идите на крај света и на далека места која људско око подразумева се још није видело, понесите птицу у џепу или неку другу вама драгу животињу, засвирајте, заплешите, запевајте. Нека на вашим радовима немогуће постане могуће. Смејте се и радујте, то је обавезно! И поведите и нас са вама на пут маште и снова!

Материјал и техника: Све технике и материјали су дозвољени, будите слободни да их комбинујете.

Рок за завршетак радова: четвртак, 04. јун 2020. године. Фотографије својих радова можете послати на на е-mail Центра за културу (centargrocka@gmail.com) са назнаком „Мала ликовна радионица“ и уписати име аутора, односно детета (назначити године, школу, или предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у сандуче ФБ стране Центра (https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

Драга децо,

До следећег петка...

Срећан рад!
Здраво живо!

ФОТО галерија са упутствима и примерима за рад може се погледати на Фејсбук страни Центра за културу Гроцка.

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.