Час посвећен културној баштини у Ранчићевој кући

09. март 2017.

 

У четвртак, 9. марта Центар за културу Гроцка у два наврата посетили су ученици VIII/1 и VIII/2 разреда ОШ ,,Илија Гарашанин'' предвођени наставницом биологије, Снежаном Манчић.   Осмаци из Гроцке ове недеље у склопу школског градива обрађују тему културних добара.

Међу неколико локација које су обишли упознајући се са споменицима културе у окружењу, нашла се и Ранчићева кућа. Као представник традиционалне архитектуре, заштићено културно добро еколошке градње угостило је ученике и на прави начин послужило за практични део наставе.   Посебна питања односила су се и на сам назив објекта, зашто се зове ранчићева кућа, и коју је улогу имао др Александар Костић у очувању објекта, када му је у башти посвећена спомен-биста.

Подсетили смо се на некадашњи Завичајни музеј Гроцке који је радио у периоду 1982-2002.године у Ранчићевој кући, а који је излагао легат овог чувеног човека и научника. Наставница је била обрадована информацијом да ће легат ускоро поново бити изложен и доступан јавности, овај пут у обновљеној библиотеци "Илија Гарашанин" у Гроцкој.   

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.