Kустоско вођење „Топлина варошког дома”

07. октобар 2023.

 

Кустоско вођење „Топлина варошког дома“ поводом „Дана европске баштине – Живо наслеђе” уприличено je у суботу, 7. октобра са омиљеним домаћичким тандемом, кустоскињом Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка, и гошћом Смиљаном Попов, новинарком и уредницом научно–популарног серијала „Београд за почетнике“.

Уз обиље историјских детаља и занимљивости, променада културним добрима Гроцке обухватила је чувену Ранчићеву кућу, Легат др Александра Костића и амбијент Грочанске чаршије.
Јер, сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Гроцка је једнако чувена по културним добрима.
Инспиративна прича о вековном трајању ухватила је залет у периоду антике, о чему сведоче мистериозни археолошки налази у башти Ранчићеве куће - монументални камени блокови са некадашњих палата, вила рустика, али и делови саркофага. Потом је уследила прича о средњoвековном развоју занатства, трговине и виноградарства, и изградњи репрезентативних варошких кућа по којима је Гроцка чувена.
Посетиоци су се упознали са несвакидашњим градитељством по мери човека и варошким начином живота, које дочаравају Ранчићева кућа и амбијентална целина Грочанска чаршија.
Негујући културу сећања, прича је била зачињена знаменитим Грочанима попут Илије Гарашанина и др Александра Костића, који су својим деловањем омогућили напредак и развој не само Београда већ читаве Србије – и оставили неизбрисив траг у Гроцкој...
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 
 

 

Повезани садржај