Од варошке куће и југословенског гламура, до незаборавног дружења

28. септембар 2021.

 

Променада ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА, коју су организовали Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ у суботу 25. септембра тачно у подне, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“, претворила се у незабораван доживљај културе и авантуре.

На променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке одазвали су се Београђани из свих крајева престонице, па се у размени знања и утисака створила права синергија, јер су међу гостима били историчари уметности, рестауратори, професори, стјуардесе, мајке са тинејџерима... љубитељи културе свих профила и узраста.
 
Уз обиље историјских занимљивости, причу о културним добрима Гроцке – која је потпуно у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и чува га од заборава - поделиле су са присутним љубитељима излетничких културно-историјских шетњи у домаћичком тандему Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, директорка Центра за културу Гроцка, и Смиљана Попов, ауторка и уредница познатог ТВ серијала „Београд за почетнике”.

Гроцка je, сем по живописним воћним пејзажима с погледом на реку, једнако чувена и по знаменитим местима и вредним културним добрима.
Отуд је маршрута имала озбиљан задатак, а Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска чаршија, споменик Илији Гарашанину – јединствен у Србији, скулптура Грочанке девојке, Ресторан „Виногради“... изнедрили су бројне занимљивости и историјске заплете, по мери наслова променаде и романа.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај