Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“

30. септембар 2021.

 

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, позивамо вас на променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до југословенског гламура“ у суботу 2. октобра у 12h.

Након окупљања у гостољубивој топлини Ранчићеве куће, српском варошком дому и седишту Центра за културу Гроцка, домаћички тандем у саставу Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике”, дочараће публици да је Гроцка, сем по живописним пејзажима с погледом на реку, једнако чувена и по знаменитим местима и вредним културним добрима.
 
Уз обиље историјских занимљивости, прича о културним добрима Гроцке потпуно је у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и чува га од заборава - Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска чаршија, споменик Илији Гарашанину – јединствен у Србији, скулптура Грочанке девојке, Ресторан „Виногради“... и многе друге занимљивости чекају на вас, драга публико.
 
Знатижељни посетиоци упознаће се са варошким начином живота с почетка 19. века и карактеристичним народним градитељством по мери човека, коме сведочи времешна Ранчићева кућа у варошком сокаку с погледом на Дунав. Нешто даље, пружа се Чаршија, део некадашњег Цариградског друма и срце грочанске вароши, чувена амбијентална целина од великог значаја за Србију.
 
Негујући културу сећања, крај бисте Илије Гарашанина и потом у Легату др Александра Костића променада је зачињена дирљивом причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илије Гарашанина, проф. др Александра Костића и проф. др Смиље Костић-Јоксић, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и такође оставили неизбрисив траг у Гроцкој. Ресторан „Виногради“ је у старој Југославији био стециште уметничке елите и страних делегација, а својим панорамама заслужио комплимент да има „поглед лепши него са Месеца“...
 
Добро дошли!
 
Променада је слободна, уз поштовање здравствених мера заштите.

 

Повезани садржај