Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ ТОПЛИНА ВАРОШКОГ ДОМА СРБИЈЕ

02. октобар 2020.

 

Едукативна вођења културним добрима Гроцке у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ 2020.

Ранчићева кућа, Грочанска чаршија и Легат др Александра Костића

 

Како се градило, живело, диванило у Србији пре два века, открива нова тура Грочанском чаршијом, која, ако нисте знали, као заштићена амбијентална целина од великог значаја за Србију у рангу Косанчићевог венца и старог језгра Земуна, чува највећи број старих кућа под заштитом у читавом Београду.

Како и зашто су наши преци вековима правили еколошки ефикасне куће без иједног ексера, које су данас најскупље и најтраженије на планети... Колико је овај наш Београд одвајкада био на ветрометини између Истока и Запада, преко ког су се ваљале освајачке олује моћних царстава и сеобе народа, најбоље сведочи Грочанска чаршија. Видећете како је у 19. веку куцало трговачко и занатлијско срце чаршије, како је дисала та мултиетничка и мултиконфесионална варош. Једна крај друге, попут комшиница, збиле су се на малом простору и турске куће старе 250 година, и оне типично војвођанске, моравске, косовске и цинцарске. 

Чекамо вас у суботу 3. октобра у 13 часова у Ранчићевој кући уз ванилице и домаћу кафу, крај старог бунара, у дворишту српске куће с краја 18. века (која је заштићени споменик културе), на диван-сусрету са нашом чаробном и монументалном прошлошћу. 

Све што сте желели да знате о варошком животу у Србији, а нисте имали кога да питате.   

Уз обиље историјских детаља и занимљивости, приче о културним добрима оживљавају и спајају НЕКАД и САД, продубљујући везе са знањима, традицијом и вештинама које су обликовале наше окружење.

 Домаћице едукативних вођењаЗорица Атић, Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов  „Београд за почетнике“

 Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Гроцка је једнако чувена по културним добрима. Негујући културу сећања, прича је зачињена знаменитим Грочанима попут Илије Гарашанина, Васе Чарапића, др Јована Јовановића и др Александра Костића, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и оставили неизбрисив траг у Гроцкој.

Инспиративна прича о трајању, хвата залет у период антике, где се истиче сачувани породични маузолеј - Касноримска гробница у Брестовику, и потом средњевековни процват занатства, трговине и виноградарства,  као и изградњу варошких кућа по којима је Гроцка чувена. Посетиоци ће се упознати са варошким начином живота с почетка 19. века и градитељством по мери човека, које дочаравају амбијентална целина Грочанска чаршија и Ранчићева кућа. 

Организатор: Центар за културу Гроцка

Подршка: Министарство културе и информисања РС и ГО Гроцка

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће и Легата др Александра Костића придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту. 

 

 

Повезани садржај

18септембар2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

18 септембар 2021

У дневном листу ПОЛИТИКА 18. септембра, у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" - „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки у Ранчићевој кући, за „Дане културне