Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ ТОПЛИНА ВАРОШКОГ ДОМА СРБИЈЕ

02. октобар 2020.

 

Едукативна вођења културним добрима Гроцке у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ 2020.

Ранчићева кућа, Грочанска чаршија и Легат др Александра Костића

 

Како се градило, живело, диванило у Србији пре два века, открива нова тура Грочанском чаршијом, која, ако нисте знали, као заштићена амбијентална целина од великог значаја за Србију у рангу Косанчићевог венца и старог језгра Земуна, чува највећи број старих кућа под заштитом у читавом Београду.

Како и зашто су наши преци вековима правили еколошки ефикасне куће без иједног ексера, које су данас најскупље и најтраженије на планети... Колико је овај наш Београд одвајкада био на ветрометини између Истока и Запада, преко ког су се ваљале освајачке олује моћних царстава и сеобе народа, најбоље сведочи Грочанска чаршија. Видећете како је у 19. веку куцало трговачко и занатлијско срце чаршије, како је дисала та мултиетничка и мултиконфесионална варош. Једна крај друге, попут комшиница, збиле су се на малом простору и турске куће старе 250 година, и оне типично војвођанске, моравске, косовске и цинцарске. 

Чекамо вас у суботу 3. октобра у 13 часова у Ранчићевој кући уз ванилице и домаћу кафу, крај старог бунара, у дворишту српске куће с краја 18. века (која је заштићени споменик културе), на диван-сусрету са нашом чаробном и монументалном прошлошћу. 

Све што сте желели да знате о варошком животу у Србији, а нисте имали кога да питате.   

Уз обиље историјских детаља и занимљивости, приче о културним добрима оживљавају и спајају НЕКАД и САД, продубљујући везе са знањима, традицијом и вештинама које су обликовале наше окружење.

 Домаћице едукативних вођењаЗорица Атић, Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов  „Београд за почетнике“

 Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Гроцка је једнако чувена по културним добрима. Негујући културу сећања, прича је зачињена знаменитим Грочанима попут Илије Гарашанина, Васе Чарапића, др Јована Јовановића и др Александра Костића, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и оставили неизбрисив траг у Гроцкој.

Инспиративна прича о трајању, хвата залет у период антике, где се истиче сачувани породични маузолеј - Касноримска гробница у Брестовику, и потом средњевековни процват занатства, трговине и виноградарства,  као и изградњу варошких кућа по којима је Гроцка чувена. Посетиоци ће се упознати са варошким начином живота с почетка 19. века и градитељством по мери човека, које дочаравају амбијентална целина Грочанска чаршија и Ранчићева кућа. 

Организатор: Центар за културу Гроцка

Подршка: Министарство културе и информисања РС и ГО Гроцка

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће и Легата др Александра Костића придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту. 

 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу