Диван-шетња Гроцком кроз варошку историју Србије

12. октобар 2020.

 

Још један диван-времеплов кроз варошку историју Србије одржан је у суботу 10. октобра у Гроцкој, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. Након окупљања уз ванилице у гостољубивој топлини Ранчићеве куће, седишту Центра за културу Гроцка, домаћички тандем Зорица Атић, историчарка уметности-кустос и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала "Београд за почетнике" дочарале су публици да је Гроцка, сем по живописним и зеленим пејзажима крај реке под воћњацима и виноградима, једнако чувена и по изузетно вредним културним добрима.
Уз обиље историјских занимљивости, прича о културним добрима Гроцке у рангу великог значаја за Србију, потпуно је у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и чува га од заборава.
Знатижељни посетиоци упознали су се са варошким начином живота с почетка 19. века и карактеристичним народним градитељством по мери човека, коме сведочи времешна Ранчићева кућа у варошком сокаку с погледом на Дунав. Нешто даље, пружа се Чаршија и уједно срце грочанске вароши, чувена амбијентална целина од великог значаја за Србију. У рангу је Kосанчићевог венца и старог језгра Земуна, и има највише сачуваних старих српских кућа - заштићених споменика културе у читавом Београду.
Негујући културу сећања, крај бисте Илије Гарашанина и потом у Легату др Костића диван-шетња је зачињена причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илије Гарашанина, др Александра Костића и др Смиље Костић-Јоксић, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и такође оставили неизбрисив траг у Гроцкој.
 
*Догађај је одржан под покровитељством Министарства културе и подршком Секретаријата за привреду и општине Гроцка.

 
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 
 

 

Повезани садржај

22јул2021
Програм „53. Грочанских свечаности“

Програм „53. Грочанских свечаности“

22 јул 2021

„Грочанске свечаности“ су манифестација која на изузетан начин представља културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале општине Гроцка.