Диван-шетња Гроцком кроз варошку историју Србије

12. октобар 2020.

 

Још један диван-времеплов кроз варошку историју Србије одржан је у суботу 10. октобра у Гроцкој, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. Након окупљања уз ванилице у гостољубивој топлини Ранчићеве куће, седишту Центра за културу Гроцка, домаћички тандем Зорица Атић, историчарка уметности-кустос и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала "Београд за почетнике" дочарале су публици да је Гроцка, сем по живописним и зеленим пејзажима крај реке под воћњацима и виноградима, једнако чувена и по изузетно вредним културним добрима.
Уз обиље историјских занимљивости, прича о културним добрима Гроцке у рангу великог значаја за Србију, потпуно је у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и чува га од заборава.
Знатижељни посетиоци упознали су се са варошким начином живота с почетка 19. века и карактеристичним народним градитељством по мери човека, коме сведочи времешна Ранчићева кућа у варошком сокаку с погледом на Дунав. Нешто даље, пружа се Чаршија и уједно срце грочанске вароши, чувена амбијентална целина од великог значаја за Србију. У рангу је Kосанчићевог венца и старог језгра Земуна, и има највише сачуваних старих српских кућа - заштићених споменика културе у читавом Београду.
Негујући културу сећања, крај бисте Илије Гарашанина и потом у Легату др Костића диван-шетња је зачињена причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илије Гарашанина, др Александра Костића и др Смиље Костић-Јоксић, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и такође оставили неизбрисив траг у Гроцкој.
 
*Догађај је одржан под покровитељством Министарства културе и подршком Секретаријата за привреду и општине Гроцка.

 
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 
 

 

Повезани садржај