Диван-шетња кроз варошку историју Гроцке и Србије

05. октобар 2020.

 

Диван-времеплов кроз историју Србије одржан је у суботу 3. октобра у старој вароши крај Дунава, у оквиру манифестације Дани европске баштине“. Након окупљања уз кафу и ванилице у гостољубивој топлини Ранчићеве куће, уследипа је шетња корзоом, кроз варошку историју Гроцке и Србије, а одазвали јој су се Београђани из свих општина, укључујући и мештане Гроцке.
Домаћички тандем Зорица Атић, историчарка уметности-кустос и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала "Београд за почетнике" вешто су и надахнуто провеле публику кроз варошки времеплов и потом Грочанску чаршију и Легат др Александра Костића.
Ускоро је постало јасно да је Гроцка, сем по живописним и зеленим пејзажима крај реке под воћњацима и виноградима, једнако чувена и по изузетно вредним културним добрима, који илуструју догађаје из давнина, и чувају их од заборава.
Знатижељни посетиоци упознали су се са варошким начином живота с почетка 19. века и карактеристичним народним градитељством по мери човека, које сликовито дочарава у варошком сокаку с погледом на Дунав времешна Ранчићева кућа, данас седиште Центра за културу Гроцка. Нешто даље, пружа се Чаршија и уједно срце грочанске вароши, чувена амбијентална целина од великог значаја за Србију. У рангу је Kосанчићевог венца и старог језгра Земуна, и има највише сачуваних старих српских кућа - заштићених споменика културе у читавом Београду.
Негујући културу сећања, крај бисте Илије Гарашанина и у Легату др Костића диван-шетња је зачињена културном сећања и причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илије Гарашанина, др Александра Костића и др Смиље Костић-Јоксић, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и оставили неизбрисив траг у Гроцкој.
Уз обиље историјских детаља и занимљивости, прича о културним добрима Гроцке од великог значаја за Србију је у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и његов значај, оживела је и спојила некад и сад, продубљујући везу са мудрошћу, традицијом и вештинама које су обликовале наше окружење.
 
*Догађај је одржан под покровитељством Министарства културе и подршком Секретаријата за привреду и општине Гроцка.
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

22јул2021
Програм „53. Грочанских свечаности“

Програм „53. Грочанских свечаности“

22 јул 2021

„Грочанске свечаности“ су манифестација која на изузетан начин представља културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале општине Гроцка.