Ђаци уметничке школе ТЕХНОАРТ у обиласку знаменитости Гроцке

03. јун 2022.

 

Трагом лепота и културних знаменитости најзеленије београдске општине, чувене вароши крај реке Дунав, запутили су се 1. јуна ученици првог разреда уметничке школе Техноарт из Београда у сарадњи са Центром за културу Гроцка.
 
Уметнички смерови калиграф, сликар-конзерватор, јувелир, грнчар... праћени професорима стручних уметничких предмета и разредним старешинама, и са Зорицом Атић, директорком установе културе у Гроцкој у улози кустоса и водича, обишли су овом приликом невероватно културно благо Србије, које се налази на свега 15-ак километара од Теразија: светски познато Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи, Музеј града Београда, локалитет од изузетног значаја за РС, уз кустоско вођење сталном поставком; Ранчићеву кућу у Гроцкој, седиште Центра за културу Гроцка, културно добро од великго значааја за РС, где су у галерији посетили актуелну самосталну изложбу цртежа/илустрација „Ја баш лично“ Биљане Михајловић, примењене уметнице, графичке дизајнерке, и потом у сеновитој, негованој башти одморили уз пикник блок-наставу цртања на отвореном; обишли су просторну културно-историјску целину „Грочанска чаршија“ од велог значаја за РС, уз кустоско вођење; Легат др Александра Костића у Грочанској чаршији, са кустоским вођењем сталном музеолошком поставком; Касно-римску гробницу у Брестовику, антички маузолеј из 3 века, културно добро од великог значлаја за РС; легендарну панораму и видиковац ресторана „Виногради“ на Агином брду у Гроцкој, некадашањег протоколарног места старе Југославије.
 
Излет је завршен мноштвом богатих утисака о дивном дану проведеном у културно-образовном обиласку и дружењу, а излетници су се на последњој дестинацији у Брестовику, познатој по воћним плантажама, снабдели и свежим трешњама и јагодама из Гроцке крај Дунава, у 20. веку воћне престонице Београда и Србије када су у питању трешње, брескве, кајсије, којој отуд тепају да је "српска Калифорнија". Фотографије у прилогу сведоче о атмосфери и пријатним тренуцима у Гроцкој.
 
 
 Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 
 

 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији