Викенд у Гроцкој: очи пуне зеленила, сунца и реке

26. август 2020.

 

Најсвежији утисци и доживљаји од протеклог викенда су из Грочанске нахије – па редом, из чувене Грочанске чаршије, чаробне широке реке и купалишта са незаборавним именом, из Ранчићеве куће, и Легата др Александра Kостића, Марине Оасе са преслатким бунгаловима и преноћиштем, затим пред панорамама ресторана Виногради, из ресторана Марина и наутичке марине, са пијаце у Гроцкој, из сусрета са ликом и делом Илије Гарашанина...

Док Ранчићева кућа бележи безмало рекордну индивидуалну и свакодневну посету овог лета, иако су отказани масовни догађаји и летње манифестације свуда, па и у Гроцкој, и док новински листови пишу о шармантној вароши као новој туристичкој дестинацији Београда, у викенд-излетничку и истраживачку посету се запутила једна веома посебна дружина.
Преносимо део атмосфере из викенд-посете Смиљане Попов, новинарке и заштитног лица емисије "Београд за почетнике", и највеселије урбане дружине која упознаје лепоте Београда и Србије уздуж и попреко из прве руке, и тако преноси утиске и отвара очи свима нама.
Екипа у саставу новинара, археолога, преводилаца, кустоса, привредника, психолога, бисиклиста... бацила се на истраживање кутака и занимљивости нашег вековно лепог и зеленог краја, у коме је пре много миленијума никла и прва европска цивилизација. Данас је грочански крај познат и по екслузивном градитељству из 18. и 19. века, варошпким кућама које су сан престижних градитељских достигнућа по мери еколошке и органске градње, најскупље на свету.
Материјала је остало за још који излетнички викенд, јер се садржаји које нуди лепа варош крај Дунава, не могу обухватити у два дана, а неки се морају и поновити.
Лепотица народног неимарства Ранчићева кућа, баш као и читава Гроцка, овог лета привлачи својом лепотом бројне посетиоце који пођу пут ваздуха и сунца, у окриље воћне и зелене београдске општине удаљене непуних 27 километара од Теразија и центра престонице.
И верујте, шарм је управо у томе што је све како јесте - домаће, непатворено и аутентично.
 
 
 
Репортажу о Ранчићевој кући и Легату др Александра Костића пренеле су  Вечерње новости.
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албумима Центра за културу Гроцка ОВДЕ И ОВДЕ. 

 

Повезани садржај