Вођење изложбом Тајне из заборављене архиве и Легатом А. Костића

31. октобар 2022.

 

Због великог интересовања јавности, у суботу 29. октобра уприличено је стручно вођење изложбом „Тајне из заборављене архиве“, које је уједно било и опраштање од премијере поставке у Ранчићевој кући, и потом Легатом др Александра Костића у Грочанској чаршији - и то са особеним домаћичким тандемом. Биле су то проф. др Нела Пушкаш, ауторка изложбе, и Зорица Атић, кустоскиња и директорка Центра за културу Гроцка, које су мало познату историју Београда дочарале кроз призму знамените личности - др Александра Костића.

Након обиласка изложбе, посетиоци су уживали у још једној посластици – шетњи Чаршијом и посети Легату др Александра Костића.
Међу њима су били и представници установа Града Београда - Марија Вуковић, руководилац сектора за туризам Секретаријата за привреду, колеге из Завода за заштиту споменика културе Ваљева, галерија, медицинари, сликари, љубитељи историје и културе, али и представници медија (дописници Вечерњих Новости), и други.

На изложби „Тајне из заборављене архиве“ први пут је представљена јавности недавно пронађена фотографска заоставштина Александра Ђ. Костића (1893–1983), оснивача Хистолошког института (1921) и Фотографског одељења (1924), првог професора хистологије на Медицинском факултету у Београду, који је, између осталог, био и оснивач Београдског фото-клуба (1928)...
Јер, проф. Kостић је био пионир медицинске фотографије и филма на нашим просторима, и велики љубитељ фотографије, који је израдио велики број научних и документарних фотографија - сведочанство времена.

У Дубочају у Гроцкој је приликом градње куће 1931. године открио археолошко налазиште, данас заштићени археолошки локалитет, и за наредне генерације прикупио и сачувао богат археолошки и палеонтолошки материјал. Свој легат је поклонио Градској општини Гроцка, који је потом изложен у Ранчићевој кући под тематским називом Завичајни музеј Гроцке (1982-1991/2001). Допуњена и обрађена збирка је залагањем Центра за културу изложена 2018. године у љупкој наменској галерији „Легат др Александра Костића“ која се налази у Библиотеци „Илија Гарашанин“, у чувеној Грочанској чаршији.

Хвала свима на пажњи, интересовању и посети...!


Галерију фотографија можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ.


*Изложба „Тајне из заборављене архиве“ реализована је подршком Града Београда – Секретaријата за културу и Општине Гроцка.

 

Повезани садржај