У Ранчићевој кући онлајн: Српске владарке 19. века

30. јануар 2021.

 

НОВА сезона онлајн диван-трибина „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, галерији и седишту Центра за културу Гроцка, отпочела је интригантном темом из националне историје „Оне су владале Србијом“, посвећене српским владаркама у 19. веку.

Нестрпљиву онлајн-публику и драге госте поздравила је у улози домаћина Зорица Атић, директорка установе, нагласивши да је публика вечерас „у веома добром друштву“ те да ће сe „диванити“ о изузетној теми.
 
Смиљана Попов, ауторка ТВ серијала „Београд за почетнике“ и гост трибине, историчар Дејан Ристић, у наредних сат времена осветлили су живот и улоге супруга чувених народних вођа и српских владара током 19. столећа. Јер, историја модерне српске државе не може да се исприча без интимне породичне историје српских владара, и утицаја жена које су биле уз њих. Чуле су се бројне занимљивости, анегдоте и згоде, а онлајн публика је сазнавала ко су биле Јелена, Љубица, Персида, Јулија, Наталија, Драгиња... као и у чему се огледа њихово историјско наслеђе, и нарочито, каква је заиста била њихова улога у строго патријархалном српском друштву. Наметнуло се и питање да ли су српске владарке запостављене и заборављене у настави националне историје, и колико знамо о мајкама и супругама наших великих вођа, кнежева, краљева, царева...? Примера ради, знамо ли како се звала супруга Стефана Немање, родоначелника славне лозе Немањића, мајка Светог Саве...?
 
Због актуелне здравствене ситуације, публика је диван-трибину испратила онлајн и уживо на јутјуб каналу Центра за културу Гроцка.
 
Овај иновативни концепт дигиталних трибина одвија се у заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, у живописној Ранчићевој кући, репрезентативном и аутентичном примеру народног градитељства 19. века, познатој по чаробно лепом амбијенту - који је тему онлајн трибине додатно учинио актуелном и посебном.
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „Оне су владале Србијом - Српске владарке 19. века можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска