Међународна конференција у Мостару, утисци

11. фебруар 2019.

 

 

- Међународна конференција у оквиру Ерасмус+ пројекта „ Женска комуникација за солидарност“ чији је носилац Центар за културу Гроцка, одржана је у Мостару од 3. до 6. фебруара 2019. Мостар, прелепи град смештен на Неретви , спој старог и новог, симбол различитости у заједништву, врло је пријатан и инспиративан амбијент. Конференција је одржана у Центру за културу „ Мостар“, јединственом мултифункционалном простору модерног дизајна и беспрекорне техничке опремљености.

Учеснице конференције стигле су из Француске, Италије, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине. Хетерогена група по годинама, професијама, али хомогена по активизму и хуманости. Учеснице су имале прилику да унапреде своја знања, информишу се о начинима решавања проблема са којима се сусрећу у својој пракси, повећају ниво мотивације, као и да се међусобно повежу. Међународна конференција „Комуникација жена за солидарност“ састојала се из 5 интерактивних панел дискусија и евалуационог састанка.

Идеја пројекта заснивала се на развијању асертивне и уметничке комуникације која би омогућавала активно друштвено учешће, међународну солидарност и добробит младих жена на западном Балкану. Пројекат повећава свесност и знање о политици Европске уније о младим женама и њиховој равноправности.

Посебан утисак понесен са ове конференције оставља култура дијалога. Толико снажних индивидуа, а нимало потребе за доминацијом. Вођени идејом да се не морамо сложити, али можемо разговарати, учесници су уживали у спонтаној атмосфери и хумору. Људи окупљени на овој конференцији, креативни, толерантни, компетентни, своје су ставове аргументовали, а не наметали. Сати и сати разговора нису представљали оптерећење већ задовољство јер су се окупили они који цене критичко мишљење и жуде за истином. Примери из праксе које су учеснице наводиле, често су изазивали јаке емотивне реакције. Разговори су уместо академских постајали животни.

Паузе између панела, у ствари и нису биле паузе. Уз кафу су се размењивале идеје, водили неформални разговори, сумирали утисци досадашњег тока конференције. Посебну боју овој конференцији дали су уметници. Изложбом фотографија на тему ”Европска унија у очима младих девојака” и изванредном позоришном представом „ Три гвинеје“, на основу текста Вирџиније Вулф, конференција је добила завршни печат.

Организација догађаја била је на високом нивоу, све је испланирано до најситнијих детаља, а организациони тим је учинио да се сви учесници конференције осећају пријатно и да са собом понесу нова знања и искуства. Много феноменалних људи, одличних излагања и одличне забаве. Јединствено искуство које би требало да доживи свако коме се укаже прилика.

текст: Сања Николић, србиста, Средња школа Гроцка, учесница тима Центра за културу Гроцка, установе културе ГО Гроцка

 

Повезани садржај