Међународна конференција у Мостару, утисци

11. фебруар 2019.

 

 

- Међународна конференција у оквиру Ерасмус+ пројекта „ Женска комуникација за солидарност“ чији је носилац Центар за културу Гроцка, одржана је у Мостару од 3. до 6. фебруара 2019. Мостар, прелепи град смештен на Неретви , спој старог и новог, симбол различитости у заједништву, врло је пријатан и инспиративан амбијент. Конференција је одржана у Центру за културу „ Мостар“, јединственом мултифункционалном простору модерног дизајна и беспрекорне техничке опремљености.

Учеснице конференције стигле су из Француске, Италије, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине. Хетерогена група по годинама, професијама, али хомогена по активизму и хуманости. Учеснице су имале прилику да унапреде своја знања, информишу се о начинима решавања проблема са којима се сусрећу у својој пракси, повећају ниво мотивације, као и да се међусобно повежу. Међународна конференција „Комуникација жена за солидарност“ састојала се из 5 интерактивних панел дискусија и евалуационог састанка.

Идеја пројекта заснивала се на развијању асертивне и уметничке комуникације која би омогућавала активно друштвено учешће, међународну солидарност и добробит младих жена на западном Балкану. Пројекат повећава свесност и знање о политици Европске уније о младим женама и њиховој равноправности.

Посебан утисак понесен са ове конференције оставља култура дијалога. Толико снажних индивидуа, а нимало потребе за доминацијом. Вођени идејом да се не морамо сложити, али можемо разговарати, учесници су уживали у спонтаној атмосфери и хумору. Људи окупљени на овој конференцији, креативни, толерантни, компетентни, своје су ставове аргументовали, а не наметали. Сати и сати разговора нису представљали оптерећење већ задовољство јер су се окупили они који цене критичко мишљење и жуде за истином. Примери из праксе које су учеснице наводиле, често су изазивали јаке емотивне реакције. Разговори су уместо академских постајали животни.

Паузе између панела, у ствари и нису биле паузе. Уз кафу су се размењивале идеје, водили неформални разговори, сумирали утисци досадашњег тока конференције. Посебну боју овој конференцији дали су уметници. Изложбом фотографија на тему ”Европска унија у очима младих девојака” и изванредном позоришном представом „ Три гвинеје“, на основу текста Вирџиније Вулф, конференција је добила завршни печат.

Организација догађаја била је на високом нивоу, све је испланирано до најситнијих детаља, а организациони тим је учинио да се сви учесници конференције осећају пријатно и да са собом понесу нова знања и искуства. Много феноменалних људи, одличних излагања и одличне забаве. Јединствено искуство које би требало да доживи свако коме се укаже прилика.

текст: Сања Николић, србиста, Средња школа Гроцка, учесница тима Центра за културу Гроцка, установе културе ГО Гроцка

 

Повезани садржај

18новембар2019
Ранчићева кућа освежава своја обележја

Ранчићева кућа освежава своја обележја

18 новембар 2019

У току је репарација и заштита како месинганих табли крај капија Ранчићеве куће, тако и избледеле дрвене табле са "кућним" натписом.