Трибина "Тајне Винчанске културе" у Калуђерици

19. децембар 2019.

 

 Трибина „Београда за почетнике“ у епизоди

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ

понедељак 23. децембар у 19 часова

Месна заједница Калуђерица, ул. Краља Петра I 7а
 

Центар за културу и општина Гроцка Вас позивају да у понедељак 23. децембра у 19 часова у МЗ Калуђерица присуствујете трибини „Београдa за почетнике“ са занимљивом темом: ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ. Уз обиље архивског материјала и играно-документарну истраживачку епизоду, прошетаћемо кроз прву европску цивилизацију која је никла - баш у Винчи.  

Домаћица трибине је Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница научно-популарног ТВ серијала „Београд за почетнике“. Гост је архолог Драган Јанковић Лепи, кустос Музеја града Београда на Археолошком налазишту „Бело брдо“, који Винчу познаје као сопствени џеп.

Јесте ли знали да је Београд пре 7.000 година имао први град у Европи? Између осталог, сазнаћемо како су Винчу пронашли Дунав и један обични српски сељак, Панта Чепркало, али и тајне и лажи „винчанског писма“.

Драган Јанковић је по мишљењу публике, незванично, изабран за „најзанимљивијег београдског кустоса“, и у његовим праисторијским времепловима лудо се забављају сви – од 7 до 77, те Вам топло предлажемо да поведете и своје најмлађе.

 Трибина „Београда за почетнике“ води нас на најчувенији европски археолошки локалитет који се налази у Србији – и од светског је значаја. Сазнаћемо о еколошки ефикасним кућама из каменог доба, које су имале термоизолацију, прозоре, пећи (не огњишта) и полиране патосе! Мало је познато да је на тлу Београда била и колевка европске моде, јер је прва цивилизација Старог континента, овде „шетала“ дводелне ланене комплете са „В“ изрезом и чарапама, који носимо и данас. 7.000 година касније. Јер, становници тог првог европског града шили су каменом иглом и ткали на разбојима, носили су огрлице од шкољки, шминкали се цинабаритом, бријали се опсидијаном (вулканским стаклом које је било најтраженија сировина у млађем каменом добу, а и данас се користи у хирургији). И све то у времену без струје! А били су и најсрећнији људи у (пра)историји, јер су хиљаду година живели без ратова, у најмирнијем периоду цивилизације, које је и римски песник Овидије звао „златним периодом човечанства“.

Све што сте желели да знате о винчанској култури, а нисте имали кога да питате, открива трибина са посебно занимљивом темом: ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ.

Улаз је слободан. Сви сте позвани. Чекамо Вас.

 

Повезани садржај