У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „НОЋНА ИСТОРИЈА БЕОГРАДА“ 1945-1963

24. фебруар 2021.

 

 
 26.02. у 19h, Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна
 
Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, галерији и седишту Центра за културу Гроцка, наставља се историјском епизодом о томе како је након Другог светског рата зачет заводљиви београдски ноћни живот „игранки до зоре”, које су између два козарачка кола биле гарниране џезом, свингом, буги-вугијем, уз понеку руску романсу.
 
О феномену, култури и субкултури београдских игранки од 1945-1963, када оне полако уступају место дискотекама, гитаријадама и фестивалима, причамо на новом онлајн-дивану са научницом, која је ову тему истраживала у својој магистарској дисертацији „ОД ТРОKИНГА ДО ТВИСТА – Игранке у Београду 1945-1963”.
 
Гошћа: Ивана Лучић-Тодосић, етнолошкиња
 
Домаћица: СМИЉАНА ПОПОВ, ауторка и уредница тв серијала „Београд за почетнике”
 
Петак, 26. фебруар у 19 часова
Центар за културу Гроцка – you tube канал и фб страна
 
Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”
Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије
Подршка: ГО Гроцка
 
Забрањен у току окупације, џез постаје музика слободе. У сваком смислу. Уз коло, у сред рушевина и дима, обнове и изградње, рецитација и говора партијских комесара, танцовао се и танго, валцер, фокстрот, слоуфокс и – чувени трокинг. Међутим, до краја 1945. америчка музика добија етикету капиталистичке забаве која „квари нашу омладину и води је у сексуалну и сваку другу патологију”.
 
Трокинг или трескавац је, као плес који подрива дисциплину и јавни морал, почетком 1946. и званично забрањен. Године 1951. вођен је пропагандни рат против „буги-вугија”, који је окарактерисан као „ексцентричан, вулгаран и декадентан”, а 1952. пак на снази је кампања против џеза. НИН упозорава: „Џез утиче на анимална осећања”...
 
Уместо у студију, овај иновативни концепт онлине дивана одржава се у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру из 19. века, од великог значаја за нашу земљу, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века. Зато је Ранчићева кућа савршена позорница за дивањење узбудљивих прича из наше националне повести, а због епидемиолошке ситуације, прихваћен је формат онлине-дивана, док не буде безбедно да се приповедање настави и уживо са публиком у овом чаробном простору.
 
Добро дошли онлајн!Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „Ноћна историја Београда“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

18септембар2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

18 септембар 2021

У дневном листу ПОЛИТИКА 18. септембра, у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" - „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки у Ранчићевој кући, за „Дане културне