У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „НОЋНА ИСТОРИЈА БЕОГРАДА“ 1945-1963

24. фебруар 2021.

 

 
 26.02. у 19h, Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна
 
Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, галерији и седишту Центра за културу Гроцка, наставља се историјском епизодом о томе како је након Другог светског рата зачет заводљиви београдски ноћни живот „игранки до зоре”, које су између два козарачка кола биле гарниране џезом, свингом, буги-вугијем, уз понеку руску романсу.
 
О феномену, култури и субкултури београдских игранки од 1945-1963, када оне полако уступају место дискотекама, гитаријадама и фестивалима, причамо на новом онлајн-дивану са научницом, која је ову тему истраживала у својој магистарској дисертацији „ОД ТРОKИНГА ДО ТВИСТА – Игранке у Београду 1945-1963”.
 
Гошћа: Ивана Лучић-Тодосић, етнолошкиња
 
Домаћица: СМИЉАНА ПОПОВ, ауторка и уредница тв серијала „Београд за почетнике”
 
Петак, 26. фебруар у 19 часова
Центар за културу Гроцка – you tube канал и фб страна
 
Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”
Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије
Подршка: ГО Гроцка
 
Забрањен у току окупације, џез постаје музика слободе. У сваком смислу. Уз коло, у сред рушевина и дима, обнове и изградње, рецитација и говора партијских комесара, танцовао се и танго, валцер, фокстрот, слоуфокс и – чувени трокинг. Међутим, до краја 1945. америчка музика добија етикету капиталистичке забаве која „квари нашу омладину и води је у сексуалну и сваку другу патологију”.
 
Трокинг или трескавац је, као плес који подрива дисциплину и јавни морал, почетком 1946. и званично забрањен. Године 1951. вођен је пропагандни рат против „буги-вугија”, који је окарактерисан као „ексцентричан, вулгаран и декадентан”, а 1952. пак на снази је кампања против џеза. НИН упозорава: „Џез утиче на анимална осећања”...
 
Уместо у студију, овај иновативни концепт онлине дивана одржава се у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру из 19. века, од великог значаја за нашу земљу, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века. Зато је Ранчићева кућа савршена позорница за дивањење узбудљивих прича из наше националне повести, а због епидемиолошке ситуације, прихваћен је формат онлине-дивана, док не буде безбедно да се приповедање настави и уживо са публиком у овом чаробном простору.
 
Добро дошли онлајн!Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „Ноћна историја Београда“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу