„ЕKО МОТИВ“ РТС-а у Ранчићевој кући, лепотици традиционалне градње

01. јун 2022.

 

У Ранчићевој кући, чувеној лепотици народног неимарства, репрезентативном примеру еколошке градње од природних материјала с поднебља, у уторак 31. маја 2022. године сниман је прилог за емисију ЕKО МОТИВ, серијала ЕKО минијатура Образовно-научног програма Радио Телевизије Србије.

Редитељ серијала је Сунчица Јерговић, уредница Наташа Нешковић, а водич кроз употребу дрвета, камена и суживота човека и природе у народној традицији, градитељству и свакодневном животу била је Зорица Атић, кустоскиња и директорка Центра за културу Гроцка.
 
*Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја.
Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. или почетка 19. века, у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 
 

 

Повезани садржај