Отворени ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2022. изложбом у "Јевремовцу"

14. септембар 2022.

 

Велика, дивна, значајна, богата садржајима који се нижу наредних месец дана, манифестација ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ свечано је отворена изложбом „130 година велике стаклене баште у Ботаничкој башти Јевремовац“, у уторак 13. септембра 2022. године у 13 сати, на лицу места, у чаробном зеленом амбијенту Ботаничке баште „Јевремовац“, у срцу престонице. Догађају је, међу бројним званицама, присуствовала директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности.

Изложба ће бити отворена месец дана и могуће ју је посетити сваког дана од 9 до 19 сати, а настала је у сарадњи Института за ботанику Биолошког факултета Универзитета у Београду и Завода за заштиту споменика културе.
 
- Велика стаклена башта произведена је у Дрездену и на данашње место постављена 1892. године. Својом архитектуром, материјализацијом и укупном естетиком она је резултат деветнаестовековне индустријске револуције у Европи, али и симбол убрзаног развоја Београда и Србије у време династије Обреновић. Иако је своје место у нашој престоници добила након смрти Јосифа Панчића, она је сведочанство развоја ботанике као научне дисциплине и укупног друштвеног напретка. Колекцију биљака у великој стакленој башти данас чини преко 1000 врста из различитих крајева света, а многе од њих су ретке и угрожене. Поред изузетног естетског угођаја који ова богата колекција биљака пружа посетиоцима, њен посебан значај је у примени у едукативне и научне сврхе.
Идеја и циљ приређивања изложбе су не само обележавање тринаест деценија трајања велике стаклене баште, већ и истицање њених архитектонских, културних, историјских, амбијенталних, научних и других вредности које је неопходно сачувати за будуће генерације, наводи се у саопштењу ових институција.
 

Галерију фотографија можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.