Портал ДАН У БЕОГРАДУ најављује манифестацију Дани европске баштине 2022. у Гроцкој

15. септембар 2022.

 

Дани европске баштине 2022 под слоганом „Одрживо наслеђе“ организоваће и Градска општина Гроцка на разним локацијама од 16. септембра до 31. октобра 2022.

Планирани су следећи културно-образовни и културно-туристички садржаји:

Самостална изложба у галерији Ранчићеве куће „Путујуће шаре Србије“, ауторке др Милице Живадиновић.
Време и место одржавања: 16. (19.00) – 30. септембар 2022, Ранчићева кућа.

Стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване су у аутентичне слике у акрилику и уљу на платну. Поставка представља необичан спој традиционалног и модерног и обједињује еклектичан приступ етнологији, који ауторка континуирано негује и по којем је препознатљива.

Ова визуелна уметница на изложби ће презентовати свој богат уметнички опус препун снажне симболике, на начин доступан оку и разумевању посматрача из свих крајева света.

***

Тематска изложба у галерији Ранчићеве куће „Тајне из заборављене архиве Института за хистологију и ембриологију Проф. др Александар Ђ. Костић“, ауторке проф. др Неле Пушкаш, и у сарадњи са Институтом за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, праћена додатним аудио-визуелним односно мултимедијалним и едукативним садржајима и програмима, као и стручним вођењима.

Време и место одржавања: 7. октобар од 18.00, Ранчићева кућа.

Изложба је посвећена оснивачу Института за хистологију и ембриологију „Проф. др Александар Ђ. Костић” по коме установа носи назив, а која ове 2022. године године обележава век постојања.

***

Концерт „Жива баштина“, у програму „Музичка башта“.
Време и место одржавања: 16. септембар од 20.00, Ранчићева кућа.

Посвећен је нематеријалној културној баштини и неговању и очувању српске традиционалне културе. Учествоваће четири барда српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића, гуслара, Светлане Спајић (извођача традиционалне српске песме), Бокана Станковића и Милоша Николића (извођача на више народних дувачких инструмената).

***

Онлајн+пикник трибина „Шаре Србије“ у сарадњи са Смиљаном Попов и „Београдом за почетнике“.
Време и место одржавања: 30. септембар од 18.00, Ранчићева кућа.

Кроз најпарадигматичније епизоде националне баштине у светлу ширег европског круга показаћемо колико је важно познавање, учење и истраживање властите историје, уметности и образовања за савременог човека, у светлу овогодишње теме Дана европске баштине – Одрживо наслеђе.

Видеотека „Београд за почетнике“ – 6 дестинација које морате посетити у Гроцкој, атрактивна видеотека сачињена од 6 едукативних тематских емисија серијала „Београд за почетнике“ посвећених културној баштини Гроцке; доступна на сајту Центра за културу Гроцка и друштвеним мрежама, као својеврсни едукативни водич кроз културно наслеђе Гроцке, са акцентом на садржајима који имају шири, европски значај.

Састоји се од е-презентације емисија серијала „Београд за почетнике“, током трајања манифестације.

***

Стручно вођење знаменитостима и заштићеним културним добрима Гроцке, са акцентом на еколошкој градњи, народном градитељству и одрживости (Ранчићева кућа, Грочанска чаршија, Легат др Александра Костића) са специјал-програмом и гошћом, новинарком Смиљаном Попов, ауторком ТВ серијала „Београд за почетнике“. Кустос је Зорица Атић, историчарка уметности.
Време и место одржавања/поласка: 1. октобар у 12.00, Ранчићева кућа

***

Радионице за најмлађе – тематска ликовна радионица „Ликовно путовање наслеђем“ ЦЗК Гроцка, и тематска едукативна радионица „Наслеђе за децу“ у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, намењене предшколцима и малишанима нижег основношколског узраста.
Време и место одржавања: током септембра и октобра месеца, за децу у Гроцкој, Ранчићева кућа.

***

Сајам зимнице у воћној Гроцкој под називом „Јесења кухиња“.
Време и место одржавања: 30. септембар од 10.00, Грочанска чаршија.

Сајам ове врсте у организацији Општине Гроцка се у чувеном воћарском крају, на заштићеној „Грочанској чаршији“, одржава шести пут, и обухвата ревијалну, продајну и такмичарску изложбу џемова, меда, воћа, зимнице, јесењих плодова, али и домаће радиности, грнчарије и других занатских рукотворина.

 

Најава се може прочитати на порталу Дан у Београду ОВДЕ.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.