Завод за заштиту споменика на позив општине Гроцка у Чаршији

01. јун 2022.

 

У понедељак 30. маја Гроцку је на позив руководства Општине посетила Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда, са сарадницима Јасном Цветић и Александром Гавовићем, инжењерима архитектуре, како би присуствовала састанку у циљу санације девастираних објеката у Чаршији. У разговору са председником општине Драганом Пантелићем, руководством и сарадницима, донете су смернице ка предузимању потребних корака и најефикасније процедуре.

Општина Гроцка се може подичити грађевинама које су међу најстаријим и најутентичнијим здањима у престоници. У оквиру Грочанске чаршије, заштићене просторне културно-историјске целине Града Београда, у простору улице формиране око Цариградског друма, налази се више старих објеката, чија се старина креће између 250 и 150 година. На једном таквом, познатом као „филмско кафанче“, у коме су пре пар година снимане познате серије посвећене Лази Костићу и Милунки Савић, недавно се урушио део фасаде.
Одмах је постављена заштитна скела са мрежом као упозорење за пешаке, а Општина је предузела кораке ка решавању проблема и уређењу овог и околних објеката.
 
Представници надлежног Завода су се у обиласку Чаршије са Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка, уверили у стање објекта.
У непосредном наредном периоду, биће решаван кровни покривач објекта како би се зауставило даље пропадање, а потом следи пројекат обнове који ће некадашњем Јадру односно „филмској кафаници Дуле“ вратити стари сјај, и оживети неку лепу Чаршијску намену. Тај простор врло лако може постати галерија и место где ће се радо окупљати мештани и навраћати многобројни посетиоци лепе вароши крај Дунава.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај