3Д снимци културних локалитета Гроцке

26. јануар 2020.

 


Тим Центра за урбани развој из Београда (UDC) у сарадњи са Центром за културу Гроцка је у недељу 26. јануара на теренима Гроцке снимао видео-материјал за 3Д презентације, као и панорамске снимке дроном. Локације које су испраћене снимањем биле су Касно римска гробница у Брестовику, Ранчићева кућа и Агино брдо у Гроцкој. Античка гробница и Ранчићева кућа (културна добра и локалитети од великог значаја за Републику Србију) су снимљене и споља и изнутра, а снимци ће након обраде бити коришћени у културно-туристичке намене.

Док су сарадници у пратњи директорке Центра за културу Зорице Атић боравили у Бестовику, били су сведоци да мештани долазе и пале свеће у паганској римској гробници, будући да је данас дан Св. Ермила и Стратоника. Научно неутемељено веровање и пракса која је протеклих неколико година заживела, значајно оштећује споменик културе из 3. века н.е. који је јединствен на тлу града Београда, и изузетно важан за културну баштину на територији Републике Србије.

Ускоро опширније о резултатима снимања.

 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.

26март2020
Мале приче о културним добрима Гроцке

Мале приче о културним добрима Гроцке

26 март 2020

„Мале приче о културним добрима општине Гроцка“ посетиоце сајта и друштвених мрежа кроз историјске фотографије и текстове упознаје са вредностима у окружењу.