Амбасадор Јерменије у посети изложби „Рокенрол воде“ Анамарије Вартабедијан у Ранчићевој кући

19. јун 2020.

 

Амбасадор Јерменије у Србији,  Њ.Е. Ашот Ховакимјан (Ashot Hovakimyan), у оквиру кратке дипломатске посете нашој земљи није пропустио прилику да у четвртак 18. јуна посети Ранчићеву кућу у Гроцкој, како би претпремијерно погледао мултимедијалну самосталну изложбу „Рокенрол воде“ др ум. Анамаријe Вартабедијан.

Амбасадор Аштон Ховакимјан је изложбу „Рокенрол воде“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, која ће бити званично отворена у петак 19. јуна, посетио праћен почасним конзулом Предрагом Томићем. Непосредни повод боравка у Србији је хуманитарна помоћ Републике Србије пријатељској Јерменији у борби са вирусом Ковид-19.

Велики поштовалац културне баштине, амбасадор је, очаран ванвременским амбијентом Ранчићеве куће, културног добра из 19. века, као и природног окружења Гроцке, изразио жељу да у наредном периоду домаћој публици представи Републику Јерменију управо изложбом у Ранчићевој кући - старом варошком дому Србије, заштићеној варошкој кући Гроцке и уједно несвакидашње лепом галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Отварање самосталне мултимедијалне изложбе илустрација, анимација и књига уметника „РОКЕНРОЛ ВОДЕ“ др ум. Анамарије Вартабедијан заказано је за петак 19. јун 2020. године од 19 часова.

Ауторка јерменско-српског порекла, Анамарија Вартабедијан потиче из чувене уметничке породице, а изложба „Рокенрол воде“ у Ранчићевој кући је презентација нове, заокружене мултумедијалне продукције. Ова целовита изложбена поставка састоји се од четири сегмента – оригиналних цртежа, дигиталних илустрација, књига уметника – објеката и видео анимација.

Илустрације су настале за ауторске пројекте – књиге уметника као што је „Моје r`n`r небо“, 2013 – својеврсни омаж регионалној рок сцени али и првенствено за потребе музичког анимираног спота „Звијезда мога сна“, Neno Belan & Fiumens, Dallas records, 2017. као и анимираних концертних визуала реализованих у току 2018. и 2019. године за концерте истог аутора, касније преточене у поп-ап књиге уметника „Звијезда мога сна“ 2018. (награђена 2019. године на међународном фестивалу илустрације BOOKILL FEST), „Дани љубави“ 2019, „Остани уз мене“ 2019, „Улицама града“ 2020.

 Анамарија Вартабедијан је дугогодишњи активни концертни рокенрол фотограф и овај њен уметнички рад утемељен је у истраживању историјског контекста рокенрола, али и у вишегодишњој сарадњи са музичарима и медијима. 

ФОТО галерија се може погледати на ФБ страни центра за културу Гроцка.

 

Повезани садржај