ДАН Друштва конзерватора Србије (ДКС) свечано обележен скупом у Народном музеју Србије

11. април 2023.

 

Друштво конзерватора Србије је свечано и како доликује обележило Дан овог реномираног струковног друштва великим скупом у Народном музеју Србије, 7. априла.

Члановима Друштва и гостима обратила се Катарина Максимов, председница ДКС, која је представила рад Друштва и активности које су чланови реализовали у претходној години, међу којима се истaкла изложба „Они су нас учили: 50 за 50“, која је поводом јубилеја од 50 година постојања Друштва, у виду путујуће поставке обишла неколико градова широм Србије (и наставља свој пут и током 2023.), а кренула је из Ранчићеве куће, где се и одржала свечаност обележевања овог значајног јубилеја 16. априла 2022. године.
Ангажована председница Друштва, архитекта по струци, члановима је пожелела још много успеха и много савесног рада на заштити културне баштине.
Друштво конзерватора указало је и ове године поштовање појединим члановима и истакнутим стручњацима у области заштите културног наслеђа доделом традиционалних награда и признања.
Свечаност је обухватила промоцију Гласника ДКС бр. 46, као и обраћања домаћина и представљање изложбе „Надежда Петровић. Модерност и нација“, уз обилазак ове ретроспективне поставке у Народном музеју Србије.
Догађају у Народном музеју Србије је присуствовала и Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, у својству члана Председништва Друштва конзерватора Србије.
 
*Друштво конзерватора Србије (ДКС) је струковно удружење које окупља стручњаке и научнике из различитих области заштите културног и природног наслеђа.
Правни континуитет организованости конзерватора везан је за Друштво музеалаца и конзерватора Југославије и за Друштво конзерватора Југославије. Конзерватори Србије били су до 1957. године организовани у Музејско-конзерваторском друштву Југославије, када је формирано Друштво конзерватора Југославије.
Године 1958. основана је у оквиру Друштва конзерватора Југославије Подружница конзерватора Србије.
Друштво конзерватора Србије основано је 16. априла 1972. године.
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај