Дан друштва конзерватора Србије свечано је обележен у Новом Саду

02. јун 2021.

 

Друштво конзерватора Србије (ДКС) је струковно удружење које окупља стручњаке и научнике из различитих области заштите културног и природног наслеђа.

Друштво конзерватора Србије је свечано обележило Дан Друштва конзерватора у понедељак 31. маја 2021. године скупом у Културној станици Свилара (Алмашки крај) у Новом Саду.

Члановима Друштва и гостима се обратила председница удружења Катарина Максимов, архитекта-конзерватор, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе Новог Сада, представивши годишње активности и рад Друштва.
 
Део свечаног догађаја био је посвећен уласку просторно културно-историјске целине Алмашки крај у Фаро мрежу Европске комисије, промовисан је и 44. број Гласника ДКС, након чега су додељене награде овог цењеног струковног удружења. Свечани скуп се завршио занимљивим и пригодним излетом – обиласком Алмашког краја.
 
Свечаности су присуствовали бројни чланови ДКС, као и директори установа заштите споменика културе широм Србије. Догађају је присуствовала и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности, у својству члана Председништва Друштва конзерватора Србије.
 
Одбор за доделу награда и признања Друштва конзерватора Србије је радио у саставу мр Гордана Симић, председник, др Славица Вујовић, Вера Павловић Лончарски, Катарина Максимов и др Гордана Митровић, и донео једногласну одлуку да се доделе две Велике награде ДКС у 2021. години: мр Маји Ђорђевић, археологу саветнику-конзерватору Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду, и то за истраживање, проучавање, валоризацију, публиковање, популаризацију и унапређење управљања археолошким наслеђем, а посебно за изванредан допринос упису стећака, средњевековних надгробних споменика на листу светске баштине, и Слободанки Бабић, архитекти, саветнику-конзерватору Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, за истраживање, проучавање, документовање, израду и реализацију конзерваторско-рестаураторских пројеката обнове градитељског наслеђа Новог Сада, као и унапређење конезваторске струке.
 
Годишњу награду ДКС добио је интердисциплинарни тим Завода за заштиту споменика културе града Београда, у саставу др Марина Павловић, архитекта-конзерватор, Предраг Јошић, архитекта-конзерватор, проф. др Милан Глишић, архитекта, др Весна Бикић, археолог и Слободан Радовановић, архитекта конзерватор, за свеобухватан и успешно изведен пројектантски поступак и примену савремених конзерваторско-рестаураторских технологија и метода и реализацију пројекта заштите, презентације и ревитализације сектора I Југоисточног бедема Горњег града Београдске тврђаве са уређењем ентеријера у циљу формирања визиторског центра- комлекс Сахат капије и Барокне капије.
 
Годишњу награду ДКС добила је и Татјана Виденовић, архитекта виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда, за свеобухватан и успешно изведен пројектантски поступак и конзерваторско-рестаураторски метод примењен у решавању рестаурације и санације фасада Зграде Железничке станице у Београду.
 
Друштву конзерватора Србије желимо још пуно успеха у даљем раду, и честитамо добитницима награда на заслуженим признањима.
 
 
 

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу