МОНОГРАФИЈА и свечани скуп за пола века уједињења школе у Винчи

09. јун 2021.

 

На Археолошком налазишту „Бело брдо" у Винчи, на веома посебном месту, у петак 4. јуна обележен је образовни јубилеј - 50 година уједињења месних школа у насељима Винча, Болеч, Лештане, Калуђерица и Ритопек, у једну – Основну школу „Никола Тесла“ у Винчи.
 
Бројне званице присуствовале су догађају праћеном културно-уметничким програмом, који је промовисао израду Монографије о раду и развоју школе.
 
Програм је зачињен наступима ученика ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке и обиласком музеја налазишта „Бело брдо“ у пратњи кустоса Драгана Јанковића.
 
Међу званицама били су и први потпредседник Владе Србије и Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, председник општине Гроцка Драган Пантелић, помоћник градског секретара за образовање и дечију заштиту Бојан Вујковић, директорка Музеја Града Београда Јелена Медаковић, представници ГО Гроцка, представници школа, установа и предузећа, суграђани...
Догађају је присуствовала и Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
 
Председник општине Гроцка нагласио је да ГО Гроцка има најмлађу старосну структуру становништва у односу на ширу регију и једна је од малобројних општина Града Београда са позитивним природним прираштајем.
Такође, ОШ „Никола Тесла" у Винчи је највећа основна школа не само Града Београда, већ читаве Србије, при чему је и међу највећим основним школама на Балкану.
 
На знаменитом месту крај реке Дунав где је одржан свечани скуп, о важним историјским збивањима и дугом трајању, сведочи вишеслојни археолошки локалитет.
 
Данашња Винча, светски позната по Археолошком налазишту „Бело брдо“, кумовала је првој европској цивилизацији - винчанској култури.
 
Честитамо Основној школи „Никола Тесла“ пола века уједињења у велику и значајну образовну установу, и желимо јој још много значајних јубилеја, као и успеха у даљем раду.


Репортажа се може прочитати на порталу ГО Гроцка.

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу