Најаве и вести: Пикник-диван „Београда за почетнике“ са професором Оливером Томићем

01. октобар 2021.

 

У суботу, 2. октобра 2021. од 17.00, биће уприличен нови пикник-диван „Београд за почетнике“, под називом „Наслеђе: All Inclusive“.
Озбиљно забаван час историје уметности (светске, а наше), какав нисте доживели, има и поднаслов: „Час оливерисања са професором Томићем“.


Биће одговорено на питања:

Како и када су се Срби укључивали у „европску“ традицију;
По чему је Србија по питању културног наслеђа била јединствена кроз историју;
Шта је највредније српско, а светско културно-историјско благо.

Гост Смиљане Попов, ауторке трибине и научно-популарног серијала „Београд за почетнике“, је професор др Оливер Томић, чувени историчар уметности и један од највољенијих српских универзитетских професора (по речима његових студената), чија су предавања деценијама Догађај-по-себи, а амфитеатри и учионице дупке пуни.

Кад будете чули колико занимљиво и луцидно повезује историју уметности са стањем у савременом фудбалу, новом светском поретку или са националном историјом, биће вам јасно зашто је баш он савршен кустос и водич за откривање српског културног наслеђа. И то за целу породицу.

Јер, наша национална, а европска баштина крије толико репрезентативно и драгоцено културно-историјско благо, ког, нажалост, често нисмо свесни. Но, зато, чим отпутујемо у бели свет, хитамо да се дивимо њиховом наслеђу, док сопствено недовољно познајемо и вреднујемо.

Дакле, неће ово бити ни стандардна трибина нити обичан час историје уметности, већ занимљиво културолошко искуство, филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање професора Томића, који луцидно промишља и прожима баштину у савременом свету у ком живимо. Биће отворене многе теме, а историјске анегдоте и мало познати детаљи голицаће знатижељу…

Пикник-диван одржава се у својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове, у чудесној Ранчићевој кући с краја 18. века, заштићеном споменику културе, у којој је смештен Центар за културу Гроцка.

Догаћај ће се пратити уживо у Ранчићевој кући, а они који не буду у прилици да присуствују, могу погледати накнадно снимак на YоуТубе каналу установе културе општине Гроцка.

Улаз је слободан, уз поштовање прописаних здравствених мера заштите.

 

 Пикник трибину су најавили бројни електронски медији и портали, од којих издвајамо:

- Дан у Београду, водич за догађаје из културе, најава на порталу. 

- Балкан ТВ, најава на порталу.

Медијски водич МедиаСфера, најава на порталу.

 

Повезани садржај