ОБАВЕШТЕЊЕ о раду установе - Ранчићева кућа отвара врата посетиоцима за Дан државности Србије

12. фебруар 2021.

 

Драги пријатељи Центра за културу Гроцка,

            Обавештавамо вас да ће Ранчићева кућа - чувена лепотица народног градитељства од великог значаја за нашу земљу, седиште Центра за културу Гроцка, због великог интересовања бити отворена за посетиоце током Дана државности Србије, празника Сретење, са актуелном групном изложбом „Ликовно путовање“. Поставка која се љупко „уселила“ у овај заштићени варошки дом обухвата одабир најуспешних остварења чији су творци деца - полазници радионица, ученици школа у три насеља Општине Гроцка - Гроцкој, Врчину и Калуђерици, узраста од 6 до 11 година, и представља традиционалну годишњу смотру дечјих радова насталих на ликовној радионици установе.

Радно време током викенда и празничних дана:

- субота 13. фебруар, 10-16ч

- понедељак 15. фебруар, 10-16ч

- уторак 16. фебруар, 10-16ч

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. или почетка 19. века, у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа је отуд споменик културе од великог значаја за нашу земљу, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. и почетка 19. века,  у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа је отуд споменик културе од великог значаја за нашу земљу, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ранчићева кућа располаже галеријским простором и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века. 

Збирка и Легат др Александра Костића, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка. Кустос је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.

Упознајте се са Ранчићевом кућом:

1. Презентација Ранчићеве куће 
Завод за заштиту споменика културе града Београда:           

http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html

2. Презентација Ранчићеве куће - споменици културе у Србији

http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=749

3. Кликни и закорачи, 3Д виртуелна тура: 

Виртуелни обилазак Ранчићеве куће, зима 2019/2020.

Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Добро дошли!

 

Повезани садржај