Представници Југословенске кинотеке у грочанском старом биоскопу

19. децембар 2019.

 

Гроцку је у среду 18. децембра посетио радни тим из Југословенске кинотеке, установе чији је задатак да прикупља, обрађује и приказује филмове, филмску грађу, предмете и друге материјале из историје седме уметности. 

Данас је Кинотека у Републици Србији установа културе и централна установа заштите културних добара – филмске грађе.

Погађате, предмет интересовања представника Кинотеке био је некадашњи биоскоп у Гроцкој, који се тренутно налази у фази пред непосредну обнову. Била је то вишенаменска сала у склопу ООУР Центар за културу и уметност “22. децембар” Народног универзитета Гроцке. Ми смо га звали једноставно - Биоскоп.

Наши гости из Југословенске Кинотеке, Саша Бањевић, документариста, Љубомир Јелић, кинооператер и Раде Ракетић, техничар, обишли су Ранчићеву кућу, Легат др Александра Костића, Грочанску чаршију, а потом и сам објекат некадашњег биоскопа, а будућег Културног центра општине Гроцка са мултифункционалном двораном. 

Домаћини и водичи кроз занимљивости Гроцке међу којима је и послератни биоскоп били су им Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, и Владимир Радосављевић, архитекта ЈП за развој општине Гроцка.

Тема разговора, између осталог, било је и адекватно опремање будућег простора.

Да се подсетимо, простор биоскопа деценијама није коришћен у те сврхе, а касних 80-тих година делимично је коришћен као дискотека и кафић. Простор је у међувремену у потпуности руиниран, да би у протекле две године општина Гроцка спровела озбиљан рад на припремама за његову обнову, током којих су разрешени бројни папиролошки проблеми и урађени неопходни пројекти, добијени услови и сагласности...
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ

 

Повезани садржај