Представници Завода у радној посети Гроцкој, најављене и обнове

13. мај 2020.

 

Општину Гроцка и њене драгоцене споменике културе посетили су представници Завода за заштиту споменика културе Града Београда, надлежне установе заштите, предвођени директорком установе Оливером Вучковић, а радна група била је у саставу стручњака из више области – архитекте, етнолога, историчара, историчара уметности...

Циљ посете били су Касно-римска гробница у Брестовику и народно неимарство Гроцке, с посебним освртом на Влајковићеву кућу и могућности њене обнове. Тим поводом је у оквиру радне посете уприличен и састанак са председницом општине Гроцка Живадинком Аврамовић, а овом састанку је присуствовала и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, која је с колегама из културе обишла Гроцку.

Тема конструктивног разговора били су непосредни кораци ка обнови Касно-римске гробнице у Брестовику, културног добра из античког периода од великог значаја за нашу земљу, али и старе варошке Влајковићеве куће у Гроцкој. Грађена у 19. веку за капетана грочанске нахије, кућа из које су се у Гроцкој чули први звуци клавира, некада репрезентативан примерак народне архитектуре који поседује значајне архитектонске и етнографске вредности, деценијама је у рушевном стању, затрпана смећем.

Представници Завода обишли су након Касно-римске гробнице и појединачне заштићене куће, међу којима је Ранчићева кућа, седиште Центра за културу Гроцка, оставила снажан утисак својим негованим и репрезентативним амбијентом. У обиласку старих варошких кућа, од којих Карапешићева такође плени својом лепотом, прошетали су Грочанском чаршијом, заштићеном просторном културно-историјском целином од великог значаја, посетили "Легат проф. др Александра Костића" изложен у галерији у библиотеци „Илија Гарашанин“, завирили редом у сокаке и домаће кутке Гроцке, и свој радни дан наставили ка Археолошком налазишту "Бело брдо" у Винчи.

Стара варош крај Дунава спада међу београдске општине које су богате изузетно вредном културном баштином - уз раскошно зеленило и најслађе воће, баштини бројне споменике културе из свих периода, од неолита до данас.

ФОТО галерија се може погледати на ФБ страни центра за културу Гроцка

 

Повезани садржај