Представници Завода у радној посети Гроцкој, најављене и обнове

13. мај 2020.

 

Општину Гроцка и њене драгоцене споменике културе посетили су представници Завода за заштиту споменика културе Града Београда, надлежне установе заштите, предвођени директорком установе Оливером Вучковић, а радна група била је у саставу стручњака из више области – архитекте, етнолога, историчара, историчара уметности...

Циљ посете били су Касно-римска гробница у Брестовику и народно неимарство Гроцке, с посебним освртом на Влајковићеву кућу и могућности њене обнове. Тим поводом је у оквиру радне посете уприличен и састанак са председницом општине Гроцка Живадинком Аврамовић, а овом састанку је присуствовала и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, која је с колегама из културе обишла Гроцку.

Тема конструктивног разговора били су непосредни кораци ка обнови Касно-римске гробнице у Брестовику, културног добра из античког периода од великог значаја за нашу земљу, али и старе варошке Влајковићеве куће у Гроцкој. Грађена у 19. веку за капетана грочанске нахије, кућа из које су се у Гроцкој чули први звуци клавира, некада репрезентативан примерак народне архитектуре који поседује значајне архитектонске и етнографске вредности, деценијама је у рушевном стању, затрпана смећем.

Представници Завода обишли су након Касно-римске гробнице и појединачне заштићене куће, међу којима је Ранчићева кућа, седиште Центра за културу Гроцка, оставила снажан утисак својим негованим и репрезентативним амбијентом. У обиласку старих варошких кућа, од којих Карапешићева такође плени својом лепотом, прошетали су Грочанском чаршијом, заштићеном просторном културно-историјском целином од великог значаја, посетили "Легат проф. др Александра Костића" изложен у галерији у библиотеци „Илија Гарашанин“, завирили редом у сокаке и домаће кутке Гроцке, и свој радни дан наставили ка Археолошком налазишту "Бело брдо" у Винчи.

Стара варош крај Дунава спада међу београдске општине које су богате изузетно вредном културном баштином - уз раскошно зеленило и најслађе воће, баштини бројне споменике културе из свих периода, од неолита до данас.

ФОТО галерија се може погледати на ФБ страни центра за културу Гроцка

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"