Ранчићева кућа у Гроцкој од 1956. до данас

18. јул 2019.

 


- Најстарија фотографија Ранчићеве куће која се данас може пронаћи и погледати потиче из 1955/6. године и налази се у књизи "Стара кућа у Гроцкој", чувеног архитекте Ђорђа Петровића, у том тренутку асистента на Архитектонском факултету у Београду. 

Ранчићева кућа тада није била заштићено културно добро (заштићена је 1966), нити је постојао Завод за заштиту споменика културе (основан је 1960).
На слици се види трошна кућа, али и силуета њене власнице - госпођице Магдалене Ранчић, последње у лози Ранчића...
Ранчићеву кућу у Гроцкој је обновио 1972. године Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Градском општином Гроцка, а њена прва намена је била окриље тадашњег Туристичког друштва Гроцке. Кућа је потом 1982. године постала Завичајни музеј Гроцке и излагала је збирку проф. др Александра Костића. Али не задуго, јер је већ 90-тих била под кључем а кућа са оштећењима крова. На инсистирање Вокија Костића, композитора и кулинара, његовог сина, кућа је обновљена 2003. године. Коначно, крајем 2006. године Ранчићева кућа постаје простор Центра за културу Гроцка који је и данас користи.
Да се подсетимо, кућа је настала крајем 18. века, а каснијом доградњом, свој коначни облик варошког дома Гроцке са истакнутим доксатом добија у првим деценијама 19. века.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.