Самостална изложба „Од попа уши“ уметнице Невене Поповић

09. март 2023.

 

Самостална изложба скулптура малог формата, колажа и фотографија „Од попа уши“ уметнице Невене Поповић биће отворена у четвртак, 16. марта 2023. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

Кућа представља склонитељски вид велике мајке. Као град и као храм, налази се у средишту света. Означава унутрашње биће, а њени делови, спратови, подрум и таван различита стања душе.*

- Тема која ме заокупља и којом се бавим дужи временски период јесте дом. Изучавам традиционалне технике градње, истражујем кућу као артефакт неколико генерација, занима ме колико сеже индивидуално сећање на прошлост. Антрополошке теме у мом фокусу су оно што настаје, оно што нестаје и оно што остаје: традиционална архитектура, познавање и коришћење локалних материјала, организација домаћинства, географско лоцирање, потомство, миграције, загађење, екологија...

У мом раду евидентно је повезивање наслеђа са садашњим тренутком. Анализирам промене у начину размишљања, проналазим материјалне трагове, бележим своја размишљања визуелним поступком користећи различите материјале, технике и медије.

Од попа уши – је архаичан народни израз, који карактерише краткоћа и јасноћа изречене мисли. Данас је ова изрека вероватно недовољно јасна, а односи се на место препуно ствари у коме нема реда и где само фале од попа уши - наводи ауторка у уводној речи каталога изложбе.

 _______________________________________

* Мали речник традиционалних симбола, приредио Марио Лампић, Београд, 2000.

 

Невена Поповић (1976) је ликовна уметница која је на уметничкој сцени присутна од 2001. године. Школовала се на Факултету ликовних уметности у Београду где је завршила основне, магистарске и докторске уметничке студије, а као гост - студент боравила је у Бечу и Солуну. Члан је УЛУС-а (2005) и међународног удружења Sculpture-network (2014). Учествовала је на бројним изложбама, уметничким догађајима, ликовним колонијама и радионицама у Србији и иностранству. Одабране самосталне изложбе: Скупљачи времена, Галерија Меандер, Апатин, 2018; Скупљачи времена, Галерија Ремонт, 2018; Срећном човеку сат не откуцава, Ликовна галерија КЦБ, 2015; На повратном путу, Галерија савремене уметности Панчево, 2009; Не постоји свет, само острва.., Продајна галерија „Београд“, 2008; Услојавање, Галерија Звоно, 2007; Ринг, Галерија СУЛУЈ, 2002. Аутор је бројних програма за децу и младе за које је добила неколико награда међу којима је и наградa ФЛУ „Богомил Карлаварис“ (2014). Њен педагошки рад последњих девет година везан је за Факултет уметности у Косовској Митровици где је запослена у звању доцента.


Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Изложба траје до 3. априла 2023. године. Добро дошли!

 

 


 

Повезани садржај