Стручњаци радне групе за УНЕСКО поново у Гроцкој

16. децембар 2019.

 

Трагом Касно римске гробнице у Брестовику, у понедељак 16. децембра Гроцку су поново посетили представници Археолошког института и уједно чланови радне групе за УНЕСКО. 
Овај пут не у саставу археолога, већ архитекте и грађевинског инжењера. Са посетиоцима је терен обишла и Зорица Атић, историчарка уметности и директорка Центра за културу Гроцка.

Након детаљног упознавања са гробницом у Брестовику и разговора са госпођом Радом која је парцелу са гробницом вратила у власништво општине Гроцка, тим је посетио и Ранчићеву кућу. Радном тиму који се бави Виминацијумом и Гамзиградом је, природно, изложба "Ранчићева кућа - прошлост из комшилука" била веома блиска и занимљива, јер се са том врстом наслеђа прошлости сурећу на својим редовним радним задацима.

Посебну пажњу стручњаци су обратили на археолошке налазе који се чувају у башти Ранчићеве куће, а који су део архитектонско-археолошке „слагалице“ о животу римских достојанственика на територији данашње општине Гроцка.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"