Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

19. октобар 2021.

 

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРОЦКЕ свечано је обележeн 17. октобра крај Споменика са спомен-костурницом у Ритопеку, заштићеног културног добра из средине 20. века.

Данас, када пловите Дунавом, на десној обали, одмах после Винче, угледаћете на брду истакнути споменик који готово подупире небо. Замишљен је као доминирајућа вертикала, висине 12 m како би могао да се сагледава и са веће удаљености. Симболизује 12 дугих дана борби и страдања.
 
Пројекат споменика израдио је архитекта Момчило Белобрк, а рељефе архитекта Бранко Крстић.

Споменик је имао и спомен костурницу, из које су посмртни остаци црвеноармејске војске потом пренети на Спомен-гробље ослободилаца Београда.
Споменик је подигнут на иницијативу мештана, и уз њега су саливена још нека драгоцена сећања… Прича каже да су мештани заслужни за успешне борбе које су у октобру 1944. године биле пресудне за ослобођење наше престонице. „Упад“ црвеноармејаца са банатске стране Дунава, био је обезбеђен херојском флотом састављеном од чамаца мештана.
Они су под окупаторском паљбом превозили руски пук преко реке, и тиме осигурали ток ослободилачких борби за Београд.
 
Догађају је присуствовала, поред руководства и представника општине Гроцка, затим представника друштвено-политичког живота, бројних удружења и мештана, и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић.

 

Повезани садржај