,,Свилена лепота ћирилице“ у Гроцкој на Дан словенске писмености

24. мај 2019.

 

 

 

- Центар за културу Гроцка велики и значајан датум - Дан словенске писмености и културе, обележава изложбом радова на свили “Свилена лепота ћирилице” примењене уметнице Оливере Милуновић. Празник и изложба су прилика да се подсетимо значаја писмености, као и значаја заштите језика и писма. Православни празник у славу Светих Ћирила и Методија је празник словенске азбуке и писмености, празник словенске школе и науке и тиме словенског просвећења.
Овај важан датум се традиционално прославља 24. маја као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене, у Моравску. Књижевно наслеђе светих Ћирила и Методија припада свим народима словенског света који су у IX веку, у језичком смислу, били мање подељени него у наредним вековима.

За своју „свилену лепоту ћирилице“ и радове на свили сликарка Оливера Милуновић користи црквенословенске варијанте ћирилице - глагољицу, затим ћирилицу са фресака Манастира Жиче, а од мотива појављује се и грб породице Немањић. Радови су утемељени у традицији, при чему се ауторка изражава и цртежом колико и бојом, односно сједињује цртеж и слику, али и форму употребног предмета. Поглед у прошлост је трагање за мотивима, ти мотиви се слажу по свиленој површини, која постаје уметничка слика, модни детаљ, сувенир, успомена.

Пре неколико дана Влада Србије је усвојила предлог Закона о новом државном празнику, којим је озваничен Дан словенске писмености.

Изложба се може погледати до 29. маја.

 

Повезани садржај