ТЕЛЕГРАФ најављује: изложбу „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић у оквиру манифестације „Дани европске баштине“

13. септембар 2022.

 

У петак 16. септембара 2022. године у 19 часова у Ранчићевој кући, културном добру Србије и седишту установе Центар за културу Гроцка, присуствујете отварању самосталне изложбе слика и накита „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић у оквиру манифестације „Дани европске баштине - Одрживо наслеђе“. Изложбу ће отворити кустоскиња Зорица Атић, историчарка уметности. 

Поставка у Ранчићевој кући траје до 3. октобра 2022. године.

У наставку вечери, од 20 часова водећи традиционални уметници у Србији извешће концерт „Жива баштина“ у „Музичкој башти“ Ранчићеве куће. Наступају: Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, извођач традиционалне српске песме, Бокан Станковић и Милош Николић, извођачи на више народних дувачких инструмената.

ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ: Уметница Милица Живадиновић инспирацију проналази у традиционалним мотивима Балкана и културном наслеђу Србије - шарама са пиротских ћилима, орнаментима на српским средњовековним фрескама, као и у космичким појавама, позивајући нас кроз своје радове на путовања и снове.

Концерт ЖИВА БАШТИНА ће публици представити више елемената нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја који су на националној листи нематеријалног културног наслеђа али и „живе људске ризнице” (термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа). Јединствен и стручно конципиран програм обухватиће музичко путовање кроз српске крајеве и епохе представљајући спој историјског памћења и уметности.


Улаз је слободан. Добродошли!


Најава се може прочитати на порталу Telegraf.rs

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.