TOБ препоручује разноврсне програме за „Дане европске баштине“ 2022. у Гроцкој

16. септембар 2022.

 

Гроцка, вековима стара варош крај Дунава, и током 2022. године с радошћу дочекује и обележава Дане европске баштине, а Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију са темом „ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ“, укључује разноврсним предлозима програма, као и увек у мрежи сарадње са установама културе, организацијама и стручним тимовима - а ове године посебно са Институтом за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду у погледу реализације значајне изложбе „Тајне из заборављене архиве“ која прати заоставштину проф. др Александра Костића, Заводом за заштиту споменика културе града Београда у реализацији едукативних радионица за најмлађе, Центром за урбани развој - у примени 3Д технологија за представљање културног наслеђа и виртуелних тура културном баштином Гроцке, Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“ у организацији едукативних трибина које се баве одрживим наслеђем, као и реномираним музичким уредником Бојаном Ђорђевићем у оквиру концертног програма „Музичка башта“ установе и етно наступа „Жива баштина“. Као и претходних година, Центар за културу Гроцка планира стручна вођења и излетничке туре изванредном културном баштином на територији општине Гроцка...

С поносом истичемо да је установа Центар за културу Гроцка више од деценије укључена у реалиизацију ове велике и значајне Манифестације, те да је 2020. године била и носилац Централног догађаја „Дани европске баштине” у Србији, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, и свесрдном подршком Секретаријата за привреду Града Београда и Општине Гроцка. Била је то прилика и да се укаже на прегалачки рад Центра за културу Гроцка, те нагласи залагање мале установе културе која у мрежи сарадње остварује значајне резултате и истакнути је пример добре праксе. У складу са епидемиолошком ситуацијом многобројни реализовани садржаји су били доступни публици и уживо (изложбе, предавања, едукативне радионице намењене деци, стручна вођења...), али и у иновативној дигиталној форми (е–трибине, виртуелне туре, филмови, видео-материјали, ТВ емисије...).

Важни ефекти остварени дугогодишњом реализацијом манифестације „Дани европске баштине“, уз рад на промоцији садржаја и едукацији и информисању становништва, јесу профилисање културних навика и потреба у локалној средини, и у далеко ширим оквирима значајно подизање свести о изузетном историјском и културном наслеђу, вредностима и знаменитостима територије општине Гроцка.

У знаку овогодишње теме Дана европске баштине који славе културно наслеђе и његову најширу доступност публици свих узраста и категорија, као и интеракцију са окружењем, у складу са актуелном ситуацијом, предлози су конципирани и кроз бројне дигиталне садржаје. Обухваћени су различити аспекти наслеђа са којим живимо, усмерени како на људе, тако и на места, односно на континуитет и учење из традиције, на историјска здања која ће показати свој утицај на очување локалних идентитета, и еколошки прихватљиве мере и обичаје у градњи и укупном поступању...

 

Најава се може прочитати на сајту Туристичке Организације Београда ОВДЕ.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.