TOБ препоручује разноврсне програме за „Дане европске баштине“ 2022. у Гроцкој

16. септембар 2022.

 

Гроцка, вековима стара варош крај Дунава, и током 2022. године с радошћу дочекује и обележава Дане европске баштине, а Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију са темом „ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ“, укључује разноврсним предлозима програма, као и увек у мрежи сарадње са установама културе, организацијама и стручним тимовима - а ове године посебно са Институтом за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду у погледу реализације значајне изложбе „Тајне из заборављене архиве“ која прати заоставштину проф. др Александра Костића, Заводом за заштиту споменика културе града Београда у реализацији едукативних радионица за најмлађе, Центром за урбани развој - у примени 3Д технологија за представљање културног наслеђа и виртуелних тура културном баштином Гроцке, Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“ у организацији едукативних трибина које се баве одрживим наслеђем, као и реномираним музичким уредником Бојаном Ђорђевићем у оквиру концертног програма „Музичка башта“ установе и етно наступа „Жива баштина“. Као и претходних година, Центар за културу Гроцка планира стручна вођења и излетничке туре изванредном културном баштином на територији општине Гроцка...

С поносом истичемо да је установа Центар за културу Гроцка више од деценије укључена у реалиизацију ове велике и значајне Манифестације, те да је 2020. године била и носилац Централног догађаја „Дани европске баштине” у Србији, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, и свесрдном подршком Секретаријата за привреду Града Београда и Општине Гроцка. Била је то прилика и да се укаже на прегалачки рад Центра за културу Гроцка, те нагласи залагање мале установе културе која у мрежи сарадње остварује значајне резултате и истакнути је пример добре праксе. У складу са епидемиолошком ситуацијом многобројни реализовани садржаји су били доступни публици и уживо (изложбе, предавања, едукативне радионице намењене деци, стручна вођења...), али и у иновативној дигиталној форми (е–трибине, виртуелне туре, филмови, видео-материјали, ТВ емисије...).

Важни ефекти остварени дугогодишњом реализацијом манифестације „Дани европске баштине“, уз рад на промоцији садржаја и едукацији и информисању становништва, јесу профилисање културних навика и потреба у локалној средини, и у далеко ширим оквирима значајно подизање свести о изузетном историјском и културном наслеђу, вредностима и знаменитостима територије општине Гроцка.

У знаку овогодишње теме Дана европске баштине који славе културно наслеђе и његову најширу доступност публици свих узраста и категорија, као и интеракцију са окружењем, у складу са актуелном ситуацијом, предлози су конципирани и кроз бројне дигиталне садржаје. Обухваћени су различити аспекти наслеђа са којим живимо, усмерени како на људе, тако и на места, односно на континуитет и учење из традиције, на историјска здања која ће показати свој утицај на очување локалних идентитета, и еколошки прихватљиве мере и обичаје у градњи и укупном поступању...

 

Најава се може прочитати на сајту Туристичке Организације Београда ОВДЕ.

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.