У Гроцкој се налази вредно народно градитељство Србије

22. март 2021.

 

Сачувано традиционално, варошко градитељство српске престонице није равномерно распоређено по београдским општинама.
Од укупно 48 старих објеката означених као културна добра, многи се налазе - у Гроцкој.

Стара варош крај Дунава далеко предњачи у богатству градитељског наслеђа ове врсте, будући да је од 16. века позната као трговачко и занатлијско насеље на Цариградском друму, одмориште за караване и некадашња царина на моћној европској реци.

- Бројне су сачуване старе варошке куће у Гроцкој које су доживеле и 21. век, а потичу с краја 18. или почетка 19. Међу њима се истиче Ранчићева кућа, успешно ревитализовани споменик културе, традиционални породични дом Београда и Србије, обновљен из руинираног стања 70-тих година прошлог века, и потом саниран 2001. године.

Данас је ова заштићена кућа стожер културних програма општине Гроцка као седиште Центра за културу, који је користи од 2008. године, и својим примером показује како је могуће дати нови живот кроз адекватну намену драгоценој културној баштини - и сачувати традиционални дом наше земље из доба чувених Гарашанина, каже Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

Кућа породице Гарашанин у Гроцкој на жалост није сачувана, али успомену на чувеног државника зато чува библиотека "Илија Гарашанин", истоимена основна школа, као и бронзана биста, рад познатог вајара Николе Коке Јанковића, једино вајарско дело у читавој Србији посвећено овом великом човеку националне историје.


Међутим, на истакнутом месту у старој вароши још увек постоји породична кућа капетана грочанске нахије, која је данас у рушевном стању:

- Међу заштићеним споменицима културе у Гроцкој, рушевна Влајковићева кућа, деценијама у дерутном стању, такође потиче с почетка 19. века, када је саграђена као пространа породична стамбена зграда за значајну личност - капетана велике грочанске нахије. Налази се на истакнутом месту у вароши Гроцке, одакле је капетан Димитрије Голубовић надгледао Цариградски друм, чаршијски живот и царину на реци, и припада типу чувених грочанских варошких кућа са доксатом.

Упоредили смо и забележили стварност и могуће, будући да је Завод за заштиту споменика културе привео крају пројекат обнове Влајковићеве куће, лепотице народног неимарства, што је први и значајан корак ка њеном очувању - заштити националног блага у нестајању. Пројекат обнове је финансирао Секретаријат за културу града Београда.

 

Галерију готографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Текст и фото: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај