У току је ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС: „Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА KРAJ ДУНАВA“

10. фебруар 2024.

 

У току је ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС:
„Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА KРAJ ДУНАВA“
/пријем радова 1- 29. фебруар 2024/

 
Центар за културу Гроцка – установа културе Општине Гроцка расписао је ликовни конкурс „Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“ намењен деци и младима са територије општине Гроцка. Конкурс је отворен од 1. до 29. фебруара 2024. године, док ће групна изложба најуспелијих радова бити свечано представљена 3. априла у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, уз доделу награда и похвала за награђене учеснике у оквиру више категорија.

Пред учесницима је задатак да ликовним путем, у форми разгледнице коју би некоме упутили, ликовно уобличе лепоте и особености свог краја (археолошка налазишта, винчанску културу, манастире и цркве, реку Дунав, аде, воћњаке, винограде, Касно римску гробницу у Брестовику, народно неимарство...).
 
- Конкурс промовише вредности локалне средине, а циљ конкурса је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и потом доживе, сагледају и ликовним путем прикажу сопствене импресије и виђење лепота и културно-туристичких вредности краја у коме живе, наводи ауторка концепта конкурса - Зорица Атић, историчарка уметности.
 
Ликовни конкурс намењен је деци и младима - предшколцима, ђацима основних и средње школе са територије општине Гроцка, и прати га изложба најкреативнијих ликовних радова према одабиру и одлуци стручног жирија, који чине еминентни уметници и ликовни педагози.
 
Пропозиције ликовног конкурса:
Право учешћа на конкурсу имају деца и млади узраста од 6 до 18 година. На конкурсу могу учествовати предшколске установе, основне и средња школа, појединци и дечји ликовни атељеи. Учесници предају по један рад.
Пристигле радове прегледа, одабира и награђује стручни жири у свакој од наведених категорија.
 
Категорије радова:
• предшколци
• 1-4 разред
• 5-8 разред
• средњошколци
• ликовни атељеи
 
Димензије радова:
-не мањи од А5 формата (21х14,8цм)
-не већи од А3 формата (29,7х42цм)
Димензије радова између А5 и А3 формата су дозвољене.
 
На полеђини сваког рада морају бити читко наведени следећи подаци:
• Име и презиме аутора
• Назив рада
• Назнака разреда и одељења, односно вртићке групе
• Име и презиме наставника/васпитача
• Контакт телефон и мејл наставника/васпитача
• Назив школе и насеља
 
- Дозвољени су радови на папиру рађени различитим сликарским, цртачким и графичким техникама.
- Радови морају бити оригинални, самостално рађени без интервенције одраслих. Помоћ одраслих особа и старијих се огледа у упућивању на културне вредности и знаменитости из окружења.
- Радови не смеју бити опремљени, урамљени.
- Неће се примати тродимензионални радови (скулптуре, мозаик, керамика и сл.), као и радови који садрже органске материје, или су оштећени.
- Радове са непотпуним и нечитким подацима жири неће разматрати.
 
Конкурс је отворен до 29. фебруарa 2024. године.

Радови се шаљу/достављају у Центар за културу Гроцка (са назнаком ликовног конкурса „Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“) на адресу:
 
Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа
Мајевичка 9, 11306 Гроцка
 
За више информација: Центар за културу Гроцка, тел. 011 850 2321
 
Децо, срећан рад!
 
 

 

Повезани садржај