Уређење спомен-бисте др Александра Костића у Ранчићевој кући

23. јул 2019.

 


Спомен-биста др Александра Костића у Ранчићевој кући добија нов изглед, са адекватним постаментом у потпунијем и уређенијем амбијенту. Познати грочански мајстор Коле (Миливоје Костић), прихватио се готово уметничког задатка, и довео постамент и окружење споменика у адекватне пропорције и складан изглед.

Постамент је проширен, оборене су му ивице, а окружење је естетски обликовано каменом и речним облуцима, у складу са материјалом који је коришћен за стазе око Ранчићеве куће.

Биста, рад вајара Милована Крстића из 60-тих година прошлог века, постављена је 2009. године по жељи Војислава Вокија Костића, у сарадњи са Секретаријатом за културу града Београда. 

Како сведоче фотографије у прилогу, првобитни постамент је био више налик стубу и неодговарајућих пропорција за бронзани портрет чувеног научника, а поред невелике ширине, посетиоци су му замерали и накривљеност.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.